Gastro, rekreativni i lovni turizam turistički proizvodi Šumadije i Pomoravlja

Na završnoj konferenciji projekta EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam, predstavnicima javnog i privatnog sektora, predstavljen je kontekst projekta u Kragujevcu ’’Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u Centralnoj Srbiji – Šumadiji i Pomoravlju’’. Projekat finansira EU a implementira GIZ.

Projekat EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam u Kragujevcu se realizuje u pravom trenutku, kaže Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu. Kragujevac je do pre par godina bio u četvrtoj kategoriji turistički nekategorisanih gradova. Ozbiljnijim radom došli smo u drugu kategoriju, ali za ulazak u prvu potrebna nam je turistička ponuda grada na jednom mestu. Zato smo iz budžeta opredelili 10 miliona dinara za projekat izgradnje Vizitorskog centra koji podrazumeva prva kategorija gradova u turizmu. Pored budžeta, opredelili smo lokaciju za izgradnju tog centra i u postupku je raspisivanje konkursa za izradu projekta vizitorskog centra, kazao je Erić.

Reč je o višegodišnjim poslovima, ali se trudimo iskoristimo iskustva i praksu drugih regiona kako bismo ubrzali razvoj i unapređenje turizma u Centralnoj Srbiji, kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Kao centar Srbije imamo velike potencijale, bogatu prirodu, kulturno-istorijsko nasleđe, gostoljubiv narod, ukusnu domaću kuhinju.

Turizam ima ozbiljan potencijal za razvoj lanaca vrednosti sve do finalnih korisnika. U okviru projekta pored niza obuka u privatnom i javnom sektoru u domenu razvoja turističke ponude, započeli smo izradu dve baze podataka o turističkim potencijalima kao investicionih lokacija i malih infrastrukturnih tirističkih projekata. Formirali smo telo koje treba da se bavi unapređenjem i promocijom određene teritorije i njeno pozicioniranje na mapi turističkog tržišta – destinacijska menadžment organizacija (DMO) i u fazi smo u kojoj bi trebalo da integrišemo privatni sektor. Drugi segment je profilisanje i nuđenje turističkih proizvoda za sada, samo za tržište Srbije i to u tri segmenta: gastro turizam, zdravi zeleni turizam i lovni turizam. U narednom periodu naročito ćemo se baviti razvojem gastroturizma, jer druga dva sama po sebi se razvijaju dobro, objasnio je Popović.

Projekat EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam na različite načine sagledava potencijalne mogućnosti da bi se razvio turizam i ekonomski osnažio region. Najvažniji su rezultati na kojima se kreira podrška za narednu godinu, a akcenat je na razvoju destinacijske menadžment organizacije koja treba da na pravilan način poveže javni i privatni sektor i naprave dobri kratkoročni i dugoročni planove, kaže projektni menadžer Tanja Cupać, ističući da su prirodne lepote, kulturno-istorijsko nasleđe, gastronomija, vino, pre svega srdačnost ljudi, pored želje i zainteresovanosti, izraziti potencijali i šanse da Šumadija u narednih nekoliko godina postane reprezentativni primer kako turizam u Srbiji treba da izgleda.

Post Author: Milan

Ostavi komentar