Gasifikacija Energetike u Kragujevcu ulazi u završnu fazu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima prisustvovali su danas postavljanju novih kotlova, kroz krov hale, na noseće konstrukcije.

Danas smo svedoci realizacije jednog od najvećih kapitalnih zelenih projekata u gradu Kragujevcu. Zamenom dotrajalih kotlova na ugalj starih 50 godina, kotlovima na gas renomiranog svetskog proizvođača Viessmann, biće smanjeno aerozagađenje, rekla je ministarka Irena Vujović. Emisija ugljen dioksida biće manja za 70 posto, a sumpor dioksida i PM čestica potpuno eliminsana.

Projekat je rezultat zajedničkog rada pre svega predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, lokalne zajednice, ali i građana, istakla je Vujović i dodala da je ovo dokaz da zajedno možemo sve. Mi upravo rešavamo višedecenijske probleme sa kojima se niko nije uhvatio ukoštac. Obećali smo građanima Kragujevca pre godinu dana da ćemo ovaj problem rešiti i sada upravo to i dokazujemo. Sledeća grejna sezona za građane Kragujevca biće na zavidnom nivou u pogledu kvaliteta života i vazduha.

Ovo je veliki dan za Kragujevac, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Ispunjavamo obećanje koje smo dali svim Kragujevčanima i generacijama koje dolaze posle nas. Verujem da niko od nas Kragujevčana ne može bolje da zna koliko nam to unapređuje kvalitet života i vazduha. Ovo je inače prvi projekat sa kojim sam po preuzimanju mandata gradonačelnika otišao u Beograd i istog trenutka naišao na razumevanje predsednika Republike i Vlade Srbije. Danas prisustvujemo materijalizaciji tog projekta. Nema ništa lepše nego kada vidite vrhunske kotlove nemačkog renomiranog proizvođača Viessmann kako se upravo montiraju i kako sve ono o čemu smo pričali postaje realnost, naglasio je Dašić.

Drugi deo ovog projekta jeste zatvaranje i sanacija pepelišta koja se nalazi u kompleksu Energetike. Procene su da na deponiji ima 40 000 tona pepela. Zahvaljujući konsultantima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja inače finansira ovaj projekat vrednosti 18 miliona evra, završene su studije kako najbolje iskoristiti pepeo uz poštovanje principa cirkularne ekonomije. Predstoji izbor izvođača radova i zatvaranje deponije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar