Formirana Radna grupa za realizaciju i praćenje izgradnje državnog puta Kragujevac – Mrčajevci i Severne obilaznice

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je održana konstitutivna sednica Radne grupe za praćenje i realizaciju projekta „Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnje državnog puta IA reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA- A5 (E-761) u Mrčajevcima“,

Predsednik Radne grupe je ministar Tomislav Momirović. Članovi radne grupe su uz predstavnike ministarstva, JP Puteva Srbije i direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića i gradonačelnici sa timovima svih lokalnih samouprava iz gradova: Kragujevac, Kraljevo, Čačak i opštine Knić.

U toku je izrada planske i projektne dokumentacije za ovaj putni pravac, u čijoj će predstavnici svih opština aktivno učestvovati. Nosilac izrade planske i projektne dokumentacije su JP Putevi Srbije, a investitorsku funkciju u procesu izgradnje deonice obavljaju Koridori Srbije. Očekivani period završetka izrade planske i projektne dokumentacije je do kraja 2021. godine, kada se može očekivati početak prvih pripremnih radova. Na sastanku je potvrđeno da će se posebna pažnja posvetiti teritoriji opštine Knić zbog pitanja bavljenja poljoprivredom u tom kraju i da će se svi zahtevi lokalne samouprave posebno uvažiti.

Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca je izuzetno važan projekat, pomenuta obilaznica će planiranom trasom povezati najznačajnije ulazno izlazne pravce: državni put IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, državni put IB reda br. 25 Kragujevac-Topola, državni put IIA reda br. 177 Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku.

Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca će dovesti do punog izražaja pogodnog saobraćajno geografskog položaja i povoljne saobraćajne pristupačnosti grada i njegov značaj u regionu i državi. Državni put IA reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA-A5 (E-761) u Mrčajevcima, a koji će povezivati državni put IA-A5 (E-761) – deonicu Pojate-Preljina sa Severnom obilaznicom grada Kragujevca, doprineće opštem napretku investicionih ulaganja u infrastrukturu i ubrzanje ukupnog ekonomskog razvoja gravitacionog područja, kao i smanjenju vremena putovanja, boljim uslovima vožnje i unapređenja drumskog saobraćaja kroz rešavanje pitanja protoka i smanjenje zadržavanja drumskih vozila.

Pri tome, ne treba potceniti ni međusobni uticaj visoko kvalitetnog putnog pravca i regionalnog razvoja. Pomenuti putni pravac rezultiraće ekonomskim, bezbednosnim, ekološkim i drugim efektima, kao i boljim nivoom usluge za učesnike u saobraćaju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar