Finansijska podrška za najbolje srednjoškolce i studente romske populacije

Najbolje srednjoškolce i studente romske populacije, grad Kragujevac danas je nagradio finansijskom pomoći i uručio im priznanja za postignuti uspeh i istrajnost u obrazovnom i vaspitnom sistemu.

U okviru nedelje i u susret Svetskom danu Roma grad Kragujevac je 6. april posvetio mladima. Kroz projekat ROMACTED, 18 srednjoškolaca i 12 studenata sa najboljim postignućima i odličnim vladanjem nagrađeni su jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 20 hiljada dinara.

Ovo je podstrek za završetak školovanja i za nastavak daljih aktivnosti na polju obrazovanja, kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dodavši da je Komisiji bilo jako teško da od 65 prijavljenih srednjoškolaca i studenata izabere najbolje. Kroz Operativni plan za inkluziju Roma grad Kragujevac će u cilju prevencije osipanja iz obrazovnoh sistema uoči Vidovdana nagraditi i 20 osnovaca i predškolaca. Izuzetnu pažnju posvećujemo romskoj nacionalnoj manjini, brinemo o njihovom zdravlju tokom pandemije, zapošljavanju i školovanju a za stambenu podršku konkurisali smo za veliki projekat kod UNOPS-a, rekla je Damnjanović. Ona je navela da u Kragujevcu ima 1482 pripadnika romske nacionalne manjine, a da bi ostvarili benefite i pogodnosti sa nacionalnog i lokalnog nivoa neophodno je da se na nekom od sledećih popisa stanovništva izjasne o pripadnosti.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je pomoćnik ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije Aleksanadr Radosavljević, koji je istakao da je ovo najbolji primer kako treba svi zajedno da radimo na tome i pre svega shvatimo da živimo jedni pored drugih. Grad Kragujevac i država Srbija brinu o najranjivijim grupama, a kad to shvatimo onda rušimo predrasude i ne postoje barijere između ljudi. Ovo treba da deluje lekovito za čitavo društvo a benefite ćemo ubirati za par godina. Važno je da mladi ljudi znaju da neko brine i razmišlja o njima i posmatra ih kao ravnopravne članove naše zajednice, i izuzetno mi je drago što grad Kragujevac prednjači u tome i što predstavlja dobar primer ostalim lokalnim samoupravama, poručio je Radosavljević.

Današnji događaj je svetla tačka investiranja u budućnost odnosno obrazovanje, istakao je Dragan Gračanin, predstavnik Nacionalne asocijacije koordinatora za romska pitanja. Jako je važno da investiramo u obrazovanje marginalizovanih grupa, pre svega zbog toga što se proteklih godinu dana nalazimo u krizi u kojoj se nastava organizuje on-lajn, a najveći napredak u inkluziji Roma upravo je i postignut u sferi obrazovanja.

Inače, ovo je poslednja aktivnost ROMACTED programa Saveta Evrope i Evropske unije u kome je grad Kragujevac učestvovao u poslednje tri godine. Značajnu podršku u aktivnostima je u saradnji sa partnerima pružila Nemačka razvojna saradnja GIZ preko projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa

Post Author: Milan

Ostavi komentar