FILUM u Kragujevcu proslavio 21 godinu postojanja

Svečanom akademijom u sali Rektorata danas je obeležena 21 godina postojanja i rada Filološko umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. U ime grada Kragujevca zvanicama se na svečanosti obratio predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović.

Filološko umetnički fakultet ima veliki značaj za Univerzitet u Kragujevcu, a samim tim i za grad Kragujevac. U gradu automobilske i teške industrije jedna ovakva institucija je uspela da oplemeni kulturni život grada, kao i samog Univerziteta, kazao je Petrašinović. On je istakao da je značajno što Grad Kragujevac ima veoma dobru i kvalitetnu saradnju sa FILUM-om i najavio da je u planu da u budućnosti ovaj fakultet konačno dobije svoju zgradu. Želja i plan svih nas je da FILUM dobije jedno reprezentativno zdanje koje bi dodatno oplemenilo kulturnu sliku grada u pogledu infrastrukturnih objekata, a u kome bi mogli da se odvijaju i kulturni sadržaji, poručio je Petrašinović.

Prve dve decenije obeležili su razvoj, osamostavljivanje, formiranje programa, širenje svih polja i postizanje izuzetnih rezultata. Posebno sam ponosan na to što u specifičnoj organizaciji fakulteta gde imamo filološke nauke, muzičku umetnost i primenjenu likovnu umetnost, a sve to pod mnogo krovova budući da nemamo svoj prostor, i dalje radimo, imamo rezultate i vidljivi smo, naglasio je dekan FILUM-a, Zoran Komadina. On je istakao da je za fakultet značajno što su ove godine proširili doktorske studije, tako da će pored harmonike sada imati flautu i violu čime, kako je istakao, učvršćuju prostor, s obzirom na to da za određene grupe postoji manjak interesovanja i dolazi do preraspodela. Osluškujemo potrebe i nastojimo da se prilagodimo onome što se traži, poručio je Komadina.

Post Author: Milan

Ostavi komentar