FCA Srbija i Univerzitet u Kragujevcu pokrenuli novi master program studija – Automobilsko inženjerstvo

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji o prvom studijskom programu Master studija u oblasti automobilskog inženjerstva u Srbiji, kompanija FCA Srbija, odnosno Fondacija Fiat Automobil Srbija Akademija i Univerzitet u Kragujevcu, najavili su unapređenje obrazovnog sistema u Kragujevcu i potvrdili nameru da se izgrade stručnjaci svetskog ranga u ovoj oblasti.

Saradnja u oblasti obrazovanja zasniva se na zajedničkom kreiranju studijskog programa master akademskih studija koji će u skladu sa potrebama privrede i visokoškolskog obrazovanja, objedinjenim uloženim resursima, doprineti razvoju celokupne zajednice i regiona.

„Veliko mi je zadovoljstvo što će, na poziv kompanije FCA Srbija, budućim master programom biti nastavljena naša saradnja koja će potvrditi neraskidivu vezu auto- industrije i Univerziteta u Kragujevcu. Ovim studijskim programom želimo da postavimo temelje koji će biti prekretnica u obrazovanju u oblasti auto-industrije. Imajući u vidu da ovakav program studiranja objedinjuje najbolje iz oblasti nauke i industrijskog razvoja, koristimo priliku da pozovemo sve studente da se blagovremeno informišu o uslovima upisa i da postanu studenti master studijskog programa Automobilsko inženjerstvo“, izjavio je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

„Velika nam je čast što smo danas uz prisustvo uvaženih gostiju, domaćina i naših zaposlenih, oživeli ideju za koju se FCA Srbija zalaže od svog dolaska, a to je doprinos unapređenju obrazovanja, kao jednog od najvažnijih faktora za održivu budućnost regiona i čitave zemlje. Zahvaljujući našem strateškom partneru, Univerzitetu u Kragujevcu, ponosni smo što imamo mogućnost, da uvedemo mlade u svet visoke tehnologije i savremenih proizvodnih procesa. Ovaj multidisciplinarni i inovativni master program će stvoriti nove vrednosti i dobru osnovu za budućnost i razvoj mladih, a to nas čini veoma ponosnim“, izjavio je g. Jovica Jovanovic, direktor fabrike FCA Srbija.

Pozivamo sve studente da se na vreme informišu, i prijave, jer će ovakav program studiranja objediniti najbolje iz oblasti nauke i industrijskog razvoja. Master program Automobilsko inženjerstvo okupiće studente više usmerenja – ekonomskog, mašinskog i organizacionog. Profesorima Univerziteta u Kragujevcu pridružiće se i menadžeri i inženjeri kompanije FCA. Tokom Master studija, obavezni deo biće i praksa u kompaniji FCA. Pored inženjerstva kao glavne tehničke nastave, biće i predmeta usmerenih na ekonomiju i menadžment. Postojaće specijalizovani smerovi kao što su – Proizvodnja, Održavanje, Logistika, Kontrola kvaliteta.

Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac osnovana je 2008. godine, kao partnerski projekat kompanije FIAT Chrysler Automobiles (FCA) sa Vladom Republike Srbije, pri čemu FCA Grupacija poseduje 67, a Republika Srbija preostalih 33 odsto vlasništva. Nova fabrika FCA Srbija u Kragujevcu svečano je otvorena u aprilu 2012. godine, potpuno je obnovljena i danas predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FIAT Chrysler Automobiles Grupacije širom sveta. FCA Srbija je takođe generalni uvoznik i distributer za Srbiju, Crnu Goru i BiH automobilskih brendova FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth.

Fondacija Fiat Automobili Srbija Akademija – fondacija je osnovana da upravlja edukativnim i korporativnim društvenim aktivnostima kompanije FCA u Srbiji

Univerzitet u Kragujevcu je samostalna visokoškolska ustanova koja u obavljanju delatnosti objedinjuje obrazovnu, naučnoistraživačku, stručnu, umetničku i inovacionu delatnost, kao komponente jedinstvenog procesa viskog obrazovanja. Univerzitet u Kragujevcu osnovan je 21. maja 1976. godine. Nastao je na temeljima Liceja Knjaževstva Serbskog, prve visokoškolske institucije u modernoj Srbiji, osnovanog Ukazom kneza Miloša Obrenovića 1838. godine. Univerzitet u Kragujevcu danas u svom sastavu ima 12 akreditovanih fakulteta, Univerzitetsku biblioteku i Institut za informacione tehnologije i kao partner je priznat od strane međunarodnih visokoškolskih i istraživačkih institucija, sa najvišim akademskim standardima koji studentima, nastavnicima i istraživačima pruža mogućnost da steknu opšta, naučna i umetnička znanja i veštine u skladu sa potrebama društva i privrede.

Post Author: Milan

Ostavi komentar