Fabrika FCA ne radi, u Fijat plastiku nastavljen štrajk

Zaposleni u proizvodnji vozila „500L“ u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, koji su se vratili na posao sa plaćenog odsustva, danas ponovo ne rade.
Kako je Beti rečeno u Samostalnom sindikatu te fabrike, u toku dana radnici koji su se juče vratili na posao, znaće da li će plaćeno odsustvo biti nastavljeno i narednih dana.
U sestrinskoj firmi Fijat plastik, koja izrađuje branike za „fijat 500L“, zaposleni su danas nastavili generalni štrajk zbog smanjenja zarade.
Radnici štrajkuju u obe smene na svojim radnim mestima, tako da ni danas neće biti izrađeno 360 branika, kolika je dnevna proizvodnja u fabrici.
Predsednik Štrajkačkog odbora radnika FCA-a Zoran Miljković je rekao da su juče, zbog štrajka u Fijat Plastiku, sa traka u drugoj smeni silazili automobili bez branika.
Prema njegovom saznanju, vozila su bila kompletna samo u prvoj smeni, pošto je FCA iskoristio 160 ranije uskladištenih branika.
Štrajkački odbor je juče uputio zvaničan poziv poslodavcu za nastavak pregovora.
Radnici traže da im se ne umanjuje regres i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 umesto 60 odsto.
U Štrajkačkom odboru kažu da imaju saznanja da je po prijavi sindikata fabrike, inspekcija rada naložila poslodavcu da ispuni zakonsku obavezu i dostavi radnicima Fijat plastika kompletan Pravilnik o radu.

Izvor : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar