Evropski fondovi i institucije važne za razvoj grada Kragujevca

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević sastao se u Strazburu se sa visokom zvaničnicom Evropske unije, Meglenom Kunevom, šeficom ambasade Evropske unije pri Savetu Evrope.

Tema sastanka bile su mogućnosti korišćenja sredstava predpristupnih fondova Evropske unije i upoznavanje sa proceduralnim i administrativnim koracima koje je neophodno preduzeti kako bi grad Kragujevac bio što efikasniji u realizaciji svojih razvojnih projekata.

Fokus grada Kragujevca u okviru međunarodne saradnje u narednom periodu biće da približavanje evropskim fondovima i institucijama pre svega, kako bi se kroz praćenje evropske politike i trendova prilagodili i pokušali da izvučemo što više sredstava za razvoj našeg grada, kazao je Kovačević. Cilj nam je da igramo sa najvećim igračima, a najveći igrači su u Evropi, Briselu i Strazburu. Kragujevac nema čega da se stidi, naprotiv. Mnogo je gradova koji imaju skromnije potencijale od našeg grada a uspeli su da naprave priču na evropskom nivou. Važno nam je da komuniciramo sa svim akterima na međunarodnom nivou, ne samo sa institucijama, asocijacijama i organizacijama već i sa državnim, nedržavnim i komercijalnim akterima, kako bi iskoristili svaki prostor i raspoloživa sredstva i razvijali Kragujevac i Šumadiju. Vrlo je bitno da komuniciramo sa našim evropskim partnerima i na zvaničnom nivou, ali vrlo često se istakao je Kovačević one ključne informacije o korišćenju fondova dobijaju nezvaničnim putem. Zbog toga je naše prisustvo u Briselu i Strazburu neophodno jer Kragujevac sa svojim bogatim kulturno – istorijskim, obrazovnim nasleđem i vrlo dinamičnim društveno političkim životom, počev od vremena prestonog grada itekako ima potencijala, poručio je Kovačević.

Veliko je zadovoljstvo što je predstavnik grada Kragujevca, bio u prilici da razgovara sa jednim visokim evropskim zvaničnikom, a posebno zbog toga što je Meglena Kuneva, kao ministar za evropske integracije i kulture Bugarske bila uspešna i veoma dobro zna kako se koriste predpristupna sredstva koja su na raspolaganju lokalnim samoupravama. Njena iskustva dodao je Kovačević, kao ministarke u svojoj zemlji i sada visokog evropskog zvaničnika pomažu nam da ne lutamo i ne gubimo vreme zbog komplikovanih procedura i administracije koje ne poznajemo.

Imajući u vidu da će gradu Kragujevca biti potrebna podrška, jedna od tema sastanka bila je i realizacija projekta urbane revitalizacije Vojno tehničkog zavoda odnosno Kneževog arsenala, oko koga su se usaglasili da on predstavlja blago grada Kragujevca sa internacionalnim značajem.

Post Author: Milan

Ostavi komentar