EU PRO Plus poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija

EU PRO Plus program danas je u Kragujevcu predstavio zainteresovanim lokalnim samoupravama Šumadijskog i Pomoravskog okruga i predstavnicima Regionalne agencije za ekonomski razvoj poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija.

Putem ovog poziva Evropska unija će obezbediti podršku lokalnim samoupravama u izradi strateških dokumenata neophodnih za održivi lokalni razvoj, koje će im koristiti da na određenom geografskom području definišu zajednička rešenja za pitanja kao što su braunfild lokacije i industrijske zone, neformalna naselja, rešavanje društvenih ili ekoloških problema ili zaštite kulturnog nasleđa tog kraja.

Učesnicima informativne sesije pojašnjeni su uslovi poziva, a bili su u prilici i da se bliže upoznaju sa instrumentima teritorijalnog razvoja i metodologijom razvoja integralnih teritorijalnih investicija i strategija održivog urbanog razvoja.

Cilj programa EU PRO Plus je izrada teritorijalnih strategija koji predstavljaju inovaciju u teritorijalnom razvoju i sadrže instrumente politike teritorijalnog razvoja u Evropskoj uniji. Ove strategije predstavljaju inovaciju u kontekstu planiranja, jer ne podrazumevaju administrativnu teritoriju, već funkcionalne teritorije specifične po određenim karakteristikama. Te specifičnosti se naglašavaju a određene teritorije prepoznaju svoje potencijale i preduslove, koji im omogućavaju da se drugačije pozicioniraju i povezuju sa različitim izvorima finansiranja, pojasnio je Viktor Veljović, menadžer sektora za razvoj kapaciteta EU PRO Plus i dodao da kao kandidat za priključnje EU, imamo obavezu da na nacionalnim nivou postavimo sistem koji bi definisao upravljačke mehanizme.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno – ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 30 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije.

Ovaj specifični alat nije usmeren na pojedinačne lokalne samouprave već je mehanizam integrisane teritorijalne investicije. U okviru kohezione politike Evropske unije, to je najveći i najznačajniji alat i u smislu finansijskih sredstava i efekata koje ima na razvoj svih zemalja članica, kazao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Ovo se u Srbiji dešava prvi put i bazira se na stvaranju teritorijalnih partnerstava na bazi različitih tipova funkcionalne povezanosti između nekoliko lokalnih samouprava koje mogu biti infrastrukturne, vezane za proces privlačenja investitora, turizam, ruralni razvoj. Očekujemo da do 10. decembra, do kada je poziv otvoren, sa teritorije Šumadije i Pomoravlja predamo najmanje dve inicijative, gde ćemo umrežiti najmanje sedam do osam opština u dve grupacije, a u narednih šest do devet meseci radićemo dugoročnu strategiju za period od 20 godina. Paralelno sa tim u okviru programa postoji i fond od 10 miliona evra koji će, kako ističe Popović, biti iskorišćen za finansiranje pilot projekata iz samih strategija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar