Energetskom sanacijom školskih objekata do uštede u budžetu

U pratnji gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, obišla je danas radove na unapređenju energetske efikasnosti objekta OŠ ”Radoje Domanović”. Reč je o trećem projektu koji Grad Kragujevac realizuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Vrednost projekta je 35 miliona dinara od kojih je Ministarstvo obezbedilo 20 miliona a Grad 15 miliona dinara.

Škola jeste stara 136 godina ali od 1970. godine nije promenjena stolarija. To je projekat koji je Ministarsvo zajedno sa gradom Kragujevcom finansiralo. Pitanje podizanja energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju već i pitanje razvoja, kvalitetnijeg života i rasta životnog standarda. Do početka nove školske godine sve će biti spremno, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ono što je takođe važno je da razmišljamo o zaštiti životne sredine u svakom projektu i da decu učimo o tome. Kada radovi budu gotovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje. Prema njenim rečima država ima nacionalni cilj da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto i da će zato država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije, istakla je potpredsednica Vlade.

Gradonačelnik Nikola Dašić je rekao da se i Kragujevcu i Srbiji danas rešavaju najbitniji i najaktuelniji problemi kojima se bave razvijene zemlje u Evropi i svetu. Konačno smo u poziciji da rešavamo probleme kojima se bave i razvijene države u Evropi. Nismo više država koja se bavi samo egzistencijalnim problemima. Vodimo računa i o udobnosti učenika i zaposlenih, uštedama i zaštiti životne sredine. Ova Vlada je pokazala da idemo u korak sa svetom, kazao je gradonačelnik Dašić.

OŠ ”Radoje Domanović” je jedna od najstarijih škola u gradu koja datira iz vremena Miloša Obrenovića a novi deo je sagrađen 1970. godine. Do danas nisu zamenjene instalacije a ovim projektom grad je uz podršku Ministarstva uz druge mere energetske efikasnosti to učinio. Sve to govori koliko je ovakva intervencija bila neophodna školi, podsetila je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga. Pored komfora, ušteda na računima za toplotnu i električnu energiju je izuzetno velika a to nam potvrđuje primer OŠ ”Stanislav Sremčević” koja je za 40 procenata umanjila račune.

Milan Vukašinović, direktor OŠ ”Radoje Domanović” je rekao da su se radovi izvodili bez poteškoća i prekida nastave, ali da očekuje da će i do sada visoki rezultati učenika, u novom, komfornom ambijentu škole biti još bolji.

Posle energetske sanacije objekata osnovnih škola ’’Stanislav Sremčević’’ i ’’Prota Stevan Popović’’ u Čumiću, OŠ ’’Radoje Domanović’’ je treća škola u kojoj se završava sanacija a za sređivanje OŠ ’’Mirko Jovanović’’ na poslednjem konkursu Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministartsva rudarstva i energetike, Grad je dobio 20 miliona dinara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar