Energetska efikasnost u lokalnim samoupravama u Srbiji

Energetska efikasnost u lokalnim samoupravama u Srbiji“ naziv je konferencije kojom je grad Kragujevac, okupivši energetske menadžere iz Beograda, Novog Sada i Niša, predstavnike okolnih opština i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) radno obeležio Međunarodni dan energetske efikasnosti.

Konferencija je bila prilika da energetski menadžeri četiri najveća grada u Srbiji razmene dosadašnja iskustva i predstave rezultate i planove u ovoj oblasti dok je predstavnik GIZ Aleksandar Popović, govorio o modelima za procenu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja emisija GHG upotrebom biomase.

U ime grada Kragujevca prisutnima se uz zahvalnost na učešću obratio Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije, a rezultate i planove energetske efikasnosti predstavila je energetska menadžerka Ana Radojević.

Grad Kragujevac je, kao jedan od načina za postizanje ciljeva održivog razvoja, prepoznao povećanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Poslednjih šest godina realizovano je niz projekata iz oblasti energetske efikasnosti – od edukacije i mera u oblasti racionalnog korišćenja toplotne i električne energije, do energetske sanacije velikog broja školskih objekata, kazala je Ana Radojević. U ovom trenutku se realizuju dva projekta iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike i to energetska sanacija OŠ “Prota Stevan Popović“ u Čumiću u kojoj se završetak radova očekuju krajem ovog meseca i OŠ “Radoje Domanović“ gde bi radovi trebalo da počnu sledeće nedelje. Ovim se ne završava aktivnost na energetskoj sanaciji škola jer sa još dva projekta radove ćemo izvoditi i u OŠ „Natalija Nana Nedeljković“ i OŠ „Mirko Jovanović“. Planirana je i mala solarna elektrana na vrtiću Zeka, tako da ćemo biti prvi javni i proizvođač i prodavac električne energije, kazala je energetska menadžerka grada Kragujevca i dodala da je u proteklom periodu u energetsku efikasnost škola uloženo skoro 300 miliona dinara.

Inače, Svetski dan energetske efikasnosti se obeležava svake godine 5. marta, u čast prvog sastanka svetskih eksperata koji je održan 1998. god. u Austriji, na kome se razgovaralo o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar