Elektrodistribucija Kragujevac prikupila 101 jedinicu krvi

Juče je u prostorijama kragujevačke Elektrodistribucije održana velika akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju svake godine u oktobru sprovodi Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi, koji je deo sindikalne organizacije ovog preduzeća. Akcija je održana uprkos epidemiji koronavirusa i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ovo je tradicionalno jedna od najvećih akcija ovog tipa u našem gradu. Pored zaposlenih u kragujevačkoj Elektrodistribucije koji u velikom broju daju krv, uvek su tu i gosti – davaoci krvi iz drugih elektrodistribucija iz Srbije, zatim iz Republike Srpske, kao i drugih preduzeća i organizacija dobrovoljnih davalaca iz Кragujevca. Tako su i sada, pored Кragujevčana, dobrovoljni davaoci krvi iz ED Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana i Požarevac učestvovali u akciji, dok je ove godine, nažalost, učešće gostiju-davaoca iz Republike Srpske izostalo zbog ograničenja izazvanih epidemijom.

„Uvek je lepo videti dobar odziv naših zaposlenih koji učestvuju u ovoj akciji, naročito u godini velike korona krize, a posebno imponuje sve veći broj mladih kolega koji se odlučuju da daju krv i tako nastave tradiciju i ovaj vid humanitarnog rada koji mi stariji održavamo već godinama“, istakao je Milosav Jovanović, sindikalni čelnik i sam dugogodišnji davalac krvi.

Tokom akcije, zahvaljujući humanosti dobrovoljnih davalaca, prikupljena je 101 jedinica krvi, što je zaista respektabilan broj ako se imaju u vidu okolnosti. ED Кragujevac već godinama dobija priznanje Crvenog krsta Srbije za najbolje rezultate u dobrovoljnom davanju krvi, u kategoriji „Javna preduzeća i ustanove“.

„Društveno odgovorno ponašanje je oduvek bilo zaštitni znak naših zaposlenih, pa tako i sada, u ova teška vremena, ova akcija ima za cilj da pomogne lokalnoj zajednici u obezbeđivanju zaliha krvi za zdravstveno najugroženije sugrađane“, izjavio je Vesko Martinović, rukovodilac sindikata i organizator akcije.

Inače, dobrovoljni davaoci iz kragujevačke distribucije dva puta godišnje daju krv u organizaciji sindikata svog preduzeća: prva, manja akcija je u proleće – tokom maja ili juna, dok se druga, velika akcija organizuje uvek u oktobru, kada se ovom aktivnošću obeležava dan osnivanja kragujevačke elektrodistribucije.

Na kraju treba istaći i odličnu saradnju sa Službom za transfuziju krvi КC Кragujevac, uz čiju pomoć se ova akcija planira i sprovodi svake godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar