Ekstremno niske temperature u Čikagu iz ugla naše sugrađanke

Grad Čikago nedavno su zahvatile ekstremno niske temperatu. Zbog činjenice da u tom gradu živi veliki broj naših sunarodnika, portal Veliki Park kontaktirao je par naših sugrađana koji žive u trećem po veličini gradu u Sjedinjenim Američkim Državama

 

Foto:Nevena Simić/ Privatna arhiva

 

Da li su meteorolozi najavili ekstremno niske temperature?

Da, najavili su.

 

Kada se saznalo da dolazi talas ekstremno niskih temperatura, da li je u narodu zavladala panika: kupovina zaliha hrane, vode, goriva?

Nekoliko dana pre ekstremnog pada temperatura sve lokalne vesti su najavile vremenske neprilike, tako da su svi stanovnici Čikaga bili obavešteni na vreme. Mislim da su svi stanovnici bili iznenađeni, jer se dugo nisu susreli sa toliko niskim temperaturama. Ali, prevelike panike nije bilo, osim kod ljudi koji se nalaze na ulicama (beskućnici), dok nisu dobili osnovne uslove za preživljavanje. S obzirom da je sve bilo najavljeno, svi su bili pripremljeni što se tiče zaliha hrane, pa tako isto i gorivo, koje se u međuvremenu zbog pada temperatura zaledilo, ali se vrlo brzo i taj problem rešio.

 

Kakvo je bilo stanje među stanovništvom tokom ekstremne hladnoće?

Stanovnici su boravili u svojim domovima protekle nedelje, osim u slučaju neophodnog izlaska. Nadam se da je sve proteklo u najboljem redu.

 

Kako je sam grad funkcionisao (škole, hitna, gradski prevoz, vanredne sluzbe . . .)?

Sve je funkcionisalo znatno otežano. Škole su bile zatvorene. Uglavnom je gradski prevoz koristila većina stanovništva, koja je bila u obavezi da taj dan napusti svoje domove. Vandredne službe su radile, ali, kao što rekoh, sve dosta otežano.

 

Da li je bilo posledica kada su se meteorološke prilike vratile u normalu?

Većih posledica nije bilo, ubrzo se sve vratilo u normalu i ono što ja iz svog ugla mogu da dodam kada se osvrnem jeste da je Čikago stao na jedan dan i svi se nadamo da se to neće desiti ponovo. Loše vreme je iza nas, očekuju nas lepi dani, Čikago je sigurno jedan od lepših gradova tokom prolećnog i letnjeg perioda. Pozdrav

 

Foto: Nevena Simić/ Privatna arhiva

 

 

Nevena Simić, Kragujevčanka iz Čikaga, država Ilinois , Sjedinjene Američke Države

 

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar