Efikasno i efektivno upravljanje imovinom

Povodom realizacije projekta EU Exchange 5 pod nazivom «„Efikasno i efektivno upravljanje imovinom – utvrđivanje vrednosti imovine i novi organizacioni okvir», koji finansira Evropska unija a sprovode Stalna konferencija gradova i opština, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministartsvo finansija, Grad Kragujevac i opština Batočina, u petak, 16. oktobra 2020. godine, u sali Skupštine grada Kragujevca, održana je obuka za zaposlene u LSU na temu procene vrednosti nepokretnosti, odnosno metodologije o proceni vrednosti nepokretnosti u svojini lokalne samouprave.
Ovo je drugi program obuke u vezi sa zakonskom regulativom u okviru upravljanja imovinom za zaposlene u jedinici lokalne samouprave koju sprovode lica koja su već uključena u ove poslove, dok se prvi program obuke odnosio na stručno usavršavanje i realizaciju obuke „Procena vrednosti nekretnina“ koja je trajala u periodu od septembra do novembra 2019. godine. Realizacijom ovih obuka ispunjava se jedan od ciljeva samog projekta koji podrazumeva jačanje postojećih ljudskih kapaciteta za upravljanje imovinom u gradu Kragujevcu i opštini Batočina.
Ostali ciljevi projekta “Efikasno i efektivno upravljanje imovinom – utvrđivanje vrednosti imovine i novi organizacioni okvir“ podrazumevaju unapređenje organizacione strukture za upravljanje imovinom, izgradnja kapaciteta u oblasti vrednovanja imovine, ažuriranje baze podataka o nepokretnostima, kao i popunjavanje centralnog registra kojim upravlja Republička direkcija za imovinu, kroz jačanje postojećih ljudskih, tehničkih i organizacionih kapaciteta za upravljanje imovinom u gradu Kragujevcu i opštini Batočina.
Ukupna vrednost ovog projekta kojim je grad Kragujevac aplicirao kao nosilac, a opština Batočina kao partner, iznosi 215.320 eura od čega Evropska unija finansira 117.316 eura.
Realizacijom ovog projekta omogućiće se ostvarenje većih prihoda budžeta, mogućnost umanjenja stopa lokalnih poreza i naknada, veća odgovornost i transparentnost JLS u upravljanju imovinom, unapređenja uslova za investiranje i poslovanje, a to znači niži troškovi investiranja i poslovanja, kao i bolji ekonomski uslovi za preduzetnike koji koriste imovinu JLS. Uspostaviće se program automatske obrade podataka za vođenje jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini, kao i web aplikacija što će omogućiti da gradovi, opštine, njihove kompanije i institucije, kao i druga pravna lica primene savremene principe upravljanja i procene imovine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar