Dvodnevna međunarodna konferencija hemoinformatike i bioinformatike

Na međunarodnoj konferenciji hemoinformatike i bioinformatike na Fakultetu inženjerskih nauka biće predstavljeno 114 naučnih radova, domaćih i stranih istraživača koji će biti objavljeni i dostupni naučnicima širom sveta.

Organizator skupa je najmlađa naučna institucija Univerziteta u Kragujevcu, osnovana pre dve godine – Institut za informacione tehnologije, uz podršku Prirodno matematičkog fakulteta i Fakulteta inženjerskih nauka, a pod pokroviteljstvom Univerziteta u Kragujevcu, grada Kragujevca i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Osim Instituta za interdisciplinarna istraživanja u Beogradu, ne postoji institut koji objedinjuje više polja i to kroz primenu informacionih tehnologija u prirodno-matematičkim, tehničko-tehnološkim, medicinskim, biotehničkim, društvenim naukama. O opravdanosti osnivanja i uspešnosti rada Instituta u protekle dve godine upravo svedoči organizovanje ove konferencije, kazao je prof. Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministarstvo, kroz strategiju naučno-tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2021-2025. čiji je moto „moć znanja“, prepoznaje znanje i inovacije kao pouzdan temelj za budući ekonomski napredak i rast standarda građana i razvoj obrazovanja, očuvanja zdravlja, bezbednosti i nacionalnog identiteta u Republici Srbiji. Osnovni smisao i sadržaj današnje konferencije, kao i delatnost ukupne akademske zajednice je u povećanju i razmeni znanja, ideja i informacija među ljudima širom sveta, zbog čega mi je čast što danas prisustvujem ovom skupu u Kragujevcu, za koji se nadam da će sledeći put biti organizovan u Centru izvrsnosti, poručio je Radović.

Osnivanjem Instituta za informacione tehnologije u okvirima Univerziteta u Kragujevcu, napravljen je institucionalni okvir za sve ambiciozne naučnike, kojima će biti pružena šansa da se u svojoj zemlji bave istraživanjima, u korak sa svetskim trendovima i u oblastima svojih interesovanja, kazao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika u svom obraćanju učesnicima konferencije. Osnivanje Instituta, mnogim naučnicima, koji danas žive i rade u Kragujevcu, motiv je da ostanu u svom gradu i svojoj zemlji. Vlada Republike Srbije i Univerzitet u Kragujevcu su na ovaj način pokazali interesovanje i brigu za one koji treba da budu jedan od stubova razvoja društva i uzor novim generacijama. Kragujevčani su već postigli zapažene rezultate u oblasti bioinženjeringa i ponosan sam, kazao je Momičilović, što danas, u Kragujevcu, možemo da razgovaramo o temama, koje predstavljaju budućnost i pravac razvoja više naučnih disciplina.

Pored pandemije pokušavamo da okupimo naučnike iz određenih oblasti, prezentujemo rezultate, a pre svega da Univerzitet u Kragujevcu pokaže ono što naši istraživači rade, paralelno sa doprinosima istraživača u celom svetu, kazao je rektor Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović. Nimalo nezaostajemo sa istraživanjima, ali nemamo dovoljno sredstava da uradimo sve eksperimete i ono što smo zamislili, ali, dodao je, postoji duh koji može dosta da doprinese praćenju teorijskih nauka i pokuša nešto eksperimentalno, što ova konferencija iz oblasti hemoinformatike i bioinformatike to i pokazuje, zaključio je rektor Filipović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar