Dvadeset godina od osnivanja Škole za psihofizičku pripremu trudnica

Svečanom akademijom obeleženo je dvadeset godina od osnivanja Škole za psihofizičku pripremu trudnica koja radi u okviru Doma zdravlja Kragujevac. Obeležavanjem jubileja, uz prisustvo brojnih gostiju, istaknut je značaj Škole za edukaciju budućih roditelja.

Dom zdravlja Kragujevac, kao i sve zdravstvene ustanove u našem gradu, veoma uspešno radi, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U prilog ovome govore podaci iz kapitacione formule, na osnovu kojih grad Kragujevac ima tri zdravstvene ustanove koje su među prvih sedam u Republici Srbiji.

Prema rečima dr Damnjanović, Škola za psihofizičku pripremu trudnica je sveobuhvatnog karaktera s obzirom na to da je bračni parovi zajedno pohađaju. U Školi se porodice edukuju i pripremaju za najvažniji dan i period života. Tokom psihofizičke pripreme, trudnica se suočava sa snagom koju ni ne zna da je u sebi ima. Na taj način, ona se oslobađa straha od nepoznatog i na porođaj odlazi spremna za najvažniju ulogu u svom budućem životu.

Tokom dvadeset godina njenog rada, u našoj Školi se edukovalo 8320 trudnica, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. Trudnice se savetuju i uče kako da se psihofizički pripreme za porođaj i kako da neguju dete. Dolaze i očevi i majke i interesovanje mladih parova je zaista veliko. Među mladim Kragujevčanima postoji entuzijazam da imaju porodicu i da dobiju što više dece.

Na početku smo radili u prostorijama Crvenog krsta, a bilo je i mnogo humanih ljudi, vlasnika teretana koji su nam omogućili da besplatno koristimo njihov prostor u kojem su majke mogle da vežbaju i slušaju predavanja, podsetio je dr Antić.

Dr Ivica Magdić, rukovodilac Škole za psihofizičku pripremu trudnica je jedini od lekara koji u Školi radi od njenog osnivanja i istakao je svoje zadovoljstvo što je ovaj značajan jubilej obeležen u sali Skupštine grada Kragujevca.

Trudimo se da svake godine unapređujemo rad naše Škole i da naše trudnice dobiju neophodne savete i podršku od našeg stručnog osoblja – ginekologa, pedijatara, stomatologa, nutricionista, psihologa i patronažnih sestara. Interesovanje trudnica za pohađanje pripreme je sve veće, a moja ideja je i da motivišemo buduće tate da obavezno daju krv za naš Klinički centar, kao i da nauče da kupaju bebu. Svim ovim mi čuvamo porodicu, koja predstavlja stub našeg društva. Naša školica radi utorkom i četvrtom, a trudnice se mogu prijaviti putem dostupnih brojeva telefona i tako postanu deo našeg tima.

Psihofizička priprema trudnica traje četiri nedelje, tokom koje budući roditelji slušaju predavanja, rade vežbe i dobijaju savete od ginekologa, pedijatara, stomatologa, nutricionista, psihologa i patronažnih sestara. Trudnice počinju da pohađaju Školu u dvedeset i sedmoj nedelji trudnoće, a godišnje se tokom priprema edukuje nešto više od šesto trudnica.

Inače, obeležavanju jubileja su prisustvovali i Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, Nevenka Bogdanović, sekretar GO Crvenog krsta, rukovodioci i predstavnici zdravstvenih ustanova i institucija, škola i vrtića.

Post Author: Milan

Ostavi komentar