Dualno obrazovanje tema konferencije Nemačko-srpske privredne komore

Primena dualnog obrazovanja omogućava prevazilaženje problema nedostatka stručne radne snage na održiv i trajan način, zaključeno je na ”Road Show – Fit for Tomorow’’ konferenciji održanoj u prostorijama kompanije MIND Group a u organizaciji Nemačko-srpske privredene komore (AHK Srbija). Iako je Zakon o dualnom obrazovanju u Srbiji donet još 2017. godine, neophodno je da se, uz kompanije sa nemačkim kapitalom, u sistem ovakvog vida obrazovanja uključe i domaće kompanije, mala i srednja preduzeća.

Nedostatak radne snage predstavlja usko grlo u proizvodnji i to je slučaj širom Evrope a unapređenjem i uvođenjem sistema dualnog obrazovanja to je moguće promeniti. Nemačka ima stogodišnju tradiciju primene ovog vida obrazovanja a razlika sa sistemom u Srbiji je u tome što se polaznik najpre obraća preduzeću i tu pronalazi mesto gde će se obučavati a zatim se preduzeće obraća školi i kandiduje mladog čoveka da pohađa određenu školu, objasnio je Aleksander Markus, izvršni član UO Nemačko – srpske privredne komore i istakao da je ”Road Show ”konferencija jedan od načina kojim želimo da pomognemo i privučemo više kompanija da svoj stručni kadar nađu kroz sistem dualnog obrazovanja. To je dugoročan ali održiv sistem. U Srbiji posluje oko 900 nemačkih firmi sa oko 75 hiljada radnika. Što se spoljno-trgovinske razmene tiče prošle godine je iznosila 7,3 milijarde evra što je za 24,8 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Savetnik za rad i socijalna pitanja u Ambasadi SR Nemačke, Per Kumraj kaže da je sistem dualnog obrazovanja izuzetno značajan i posebno je važno da se ovde dobro primeni i razvija na održiv način jer kao takav može da doprinese srpskoj ekonomiji sa kojom Nemačka veoma blisko sarađuje.

Mislim da je sjajan početak ali treba imati na umu da je reč o dugoročnom procesu koji unapređuje i popravlja sistem. Ono što je do sada urađeno je ispravan put kojim se Srbija kreće, kazao je Kumraj.

U Srbiji se već primenjuje model dualnog obrazovanja koji se oslanja na izuzetno uspešne modele Nemačke, Austrije, Švajcarske, rekao je Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i zahvalio se Nemačko-srpskoj privredenoj komori na podršci i spremnosti da taj sistem unapredi. On je podsetio da je od ove godine na snazi i Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju. Na teritoriji Šumadije i Pomoravlja posluje 38 akreditovanih kompanija, dok je tokom ove godine 46 kompanija koje posluju u našem regionu iskazalo interes za 405 đaka za 14 profila i čak tri nova, istakao je Lučić.

U ime grada učesnike konferencije pozdravila je Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima koja je istakla da je Kragujevac, grad bogate industrijske tradicije, kolevka dualnog obrazovanja u kojoj je još sredinom 19. veka osnovana prva zanatlijska škola za kvalifikovanje radnika raznih struka, a što je tema konferencije ”Road Show”. Ona je podsetila da je naš obrazovni sistem prošao kroz brojne reforme ali da je značajnija u dualnom obrazovanju uvedena 2014. godine uz podršku GIZ-a. To je bila i prekretnica pa danas Srednja stručna škola ima šest dualnih profila, u kojoj se školuje deveta generacija učenika, kazala je Andonovski, članica Gradskog veća. U oktobru 2019. godine Srednja stručna škola potpisala je i prve ugovore o dualnom obrazovanju sa kompanijama koje posluju u Kragujevcu – AMM Manufacturing, Union Komponents, Simens i Nikom.

Efekti dualnog obrazovanja danas su itekako vidljivi kada je reč konkurentnosti, investicijama, ali i bržem zapošljavanju mladih. Zato je potrebno da zajedno i snažno promovišemo model dualnog obrazovanja koji se uz vašu podršku, uspešno sprovodi i ubrzano razvija u Kragujevcu, poručila je ona.

AHK ”Road Show” konferencija sa temom dualnog obrazovanja pored Kragujevca održana je u Subotici, zatim će biti u Nišu a završna konferencija će biti sredinom oktobra u Beogradu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar