Dopis Samostalnog Sindikata „Fijat Plastika“ Ani Brnabić

Povodom stanja u preduzeću „Fijat plastik“ i štrajka zaposlenih, Samostalni sindikat preduzeća obratio se dopisom Prdsednici vlade Srbije Ani Brnabić. Dopis prenosimo u celosti :

Poštovana gđo Brnabić,
Radnici preduzeća „Fijat plastik“ u Kragujevcu, predvođeni Samostalnim sindikatom, štrajkuju već šest meseci, sa zahtevom da nam se zarade i druga primanja, vrate na period pre januara 2021. godine, kada su umanjena.
Nismo želeli da potpišemo Kolektivni ugovor, koji nam je donosio smanjenje primanja i ograničenje prava na štrajk.
Naš štrajk nikada nije prekidan, mada povremeno radimo, jer u protivnom ne bismo imali nikakva primanja, što je nepodnošljivo za naše porodice.
Tokom štrajka suočili smo se sa kršenjem Zakona o štrajku od strane rukovodstva „Fijat plastik“. To se ogleda u slanju Štrajkačkog odbora na plaćeno odsustvo i zabrani predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku da uđu u fabriku. Takođe, tokom štrajka rukovodstvo fabrike je premestilo mašine na kojima smo proizvodili branike, odnelo ih u drugi pogon, na kojima danas rade radnici iz Fijata.
Obraćali smo se Inspekciji rada, koja je naložila rukovodstvu „Fijat plastik“ da pregovaraju sa nama, ali se oni oglušuju o naloge Inspekcije rada.
Više puta smo razgovarali sa Ministarkom za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku, Darijom Kisić Tepavačević, kod koje smo naišli na veliko razumevanje za naše probleme, ali rukovodstvo „Fijat plastik“ se ponaša nadmoćno i nedodirljivo i u odnosu na najviše državne funkcionere. Ne žele sa nama da razgovaraju ni uz posredstvo Agencije za mirno rešavanje sporova.
Lokalna samouprava, predvođena Gradonačelnikom Nikolom Dašićem, se takođe ukljućila u rešavanje problema, ali se suočila sa istim postupcima „Fijat plastika“, kao i Ministarka.
Zbog svega iznetog, molimo Vas za hitan sastanak sa Vama, kao nosiocem najviše izvršne vlasti u Republici Srbiji, da utvrdimo činjenice i zajednički delujemo kako bi se sprovodili zakoni u Republici Srbiji.

Samostalni sindikat
„Manjeti mareli“ („Fijat plastik“)
Predsednik Štrajkačkog odbora
_______________________
Zoran Miljković
U Kraguejvcu, 24.08.2021.god.

Post Author: Milan

Ostavi komentar