Dogodio se masakr na Tjenanmenu

Umro je 1875 godine Žorž Bize, francuski kompozitor. Njegovo stvaralaštvo predstavlja najviši domet francuskog operskog realizma druge polovine 19. veka. Dela: opere „Karmen“, „Lovci bisera“; scenska muzika za Dodeovu „Arlezijanku“; simfonijska muzika „Roma“…

U Beogradu su 1968 godine izbile najveće studentske demonstracije u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, čiji je uzrok bio ogroman raskorak između stvarnosti – sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala – i zvanične propagande o socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase u društvu. Demonstracije je milicija rasturila brutalnom silom, a sedmog dana protesta je jugoslovenski diktator Josip Broz javno podržao većinu studentskih zahteva, obećavši istragu i kažnjavanje krivaca za obračun milicije sa studentima, što se, međutim, nikad nije ostvarilo. Potom su sa najvišeg mesta u državi „glavni krivci“ pronađeni u „grupi profesora“ Filozofskog fakulteta i njih osmoro je na kraju, zbog „kvarenja omladine“, isključeno iz nastavnog procesa na Beogradskom univerzitetu.

Kineske trupe su 1989 godine ubile više od stotinu studenata koji su demonstrirali na trgu Tjenanmen u Pekingu.

U kasarni u Vranju 1993 godine vojnik Jožef Meneder je iz automatske puške ubio sedmoricu vojnika Vojske Jugoslavije i ranio četvoricu, a zatim izvršio samoubistvo.

Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je 1999 godine mirovni predlog koji su u Beograd doneli međunarodni posrednici, Marti Atisari i Viktor Černomirdin. Odmah potom, Skupština Srbije je na vanrednoj sednici, posle rasprave iza zatvorenih vrata, usvojila Dokument za postizanje mira, odnosno plan SAD, Evropske unije i Rusije o dolasku stranih trupa na Kosovo i Metohiju – uslov za okončanje agresije NATO na Jugoslaviju. Za dokument je glasalo 136 poslanika, a 74 protiv, uz tri uzdržana glasa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar