Dobrovoljna akcija čišćenja i uređenja memorijalnog parka u Šumaricama

Klub akcijaša i volontera Kragujevac i ove godine tradicionalno uz podršku grada Kragujevca i saradnji sa partnerskim udruženjima, učenicima Prve kragujevačke gimnazije, Srednje stručne škole, Trećeg kragujevačkog bataljona i zainteresovanim građanima, vikend pred održavanje antiratne manifestacije „Veliki školski čas“ organizovali su akciju čišćenja Spomen parka u Šumaricama.

Akcija se organizuje u okviru projekta „Dobrovoljno uredimo svoju okolinu“ koji finansira grad Kragujevac.

Ovo je šesta godina održavanja akcije koju realizuje Klub akcijaša i volontera, a posebno je zadovoljstvo što je svake godine sve više učesnika, naročito mladih ljudi, kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, koji je pozdravio učesnike akcije. Veoma je bitno da mladima usadimo svest o ekologiji i koliko je značajno čuvati životne sredinu. Ovo je naš grad i svi mi živimo u njemu zbog čega treba odgovorno da se ponašamo prema njemu i da ga ne zagađujemo, poručio je Nikezić, istakavši da će grad Kragujevac i dalje nastaviti da podržava ovakve i slične akcije, jer od njih svi imamo koristi. Današnjom akcijom pridružujemo se i obeležavanju Evropske nedelje lokalne demokratije koju organizuje Savet Evrope u 47 država, čija je tema podizanje svesti kod mladih o očuvanju životne sredine i kako lokalne zajednice mogu da pomognu, dodao je Nikezić.

Za pet i po godina postojanja, ovo je 11 akcija čišćenja i uređenja prostora na teritoriji grada Kragujevca, a šesta koju tradicionalno organizujemo pred komemorativni skup povodom obeležavanja 21. oktobra. Čast nam je, rekao je Jovica Stanković, predsednik Kluba akcijaša i volontera, što možemo da uredimo našu svetinju. U dogovoru sa Spomen parkom „Kragujevački oktobar“ uklanjaćemo otpad, šiblje i divlje rastinje sa zapadnog dela memorijalnog parka, od spomenika streljanim đacima i profesorima do česme, a učenici će uklanjati smeće do spomenika Nada Naumović, kako bi prostor bio što lepši za naše građane i za sam skup 21. oktobra. Za učešće u akciji pozvani su građani, ekološka udruženja a ove godine prvi put akciji su se pridružili Gradski odbor SUBNOR-a i Udruženje građana „Veterani vojne policije Srbije“ a tradicionalni učesnici su i članovi Vojnog sindikata Srbije.

Svoju zahvalnost učesnicima i organizatorima akcije uputila je i direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar“ Marijana Stanković, izrazivši zadovoljstvo što je ona u oktobru postala tradicionalna. Ova akcija u planu je i programu naše ustanove i programu Kluba akcijaša i volontera. Naša ustanova i komunalna preduzeća održavaju Spomen park tokom cele godine, ali smo naročito ponosni na to što našim posetiocima možemo da kažemo da dodatni doprinos uređenju našeg memorijalnog prostora kroz organizovanje radnih akcija daju građani i volonteri.

Post Author: Milan

Ostavi komentar