Deveti kragujevački polumaraton i Trka za srećnije detinjstvo u nedelju 3. oktobra

Početak oktobra tadicionalno je rezervisan za Kragujevački polumaraton, ove godine deveti po redu. Start trke je u nedelju, 3. oktobra sa početkom u 11 časova, rekao je na današnjoj konerenciji za medije Nenad Luković predsednik Atletskog kluba Maraton KG.

Pored polumaratonske trke na 21 km i trčanja na 5 i 10 km, i ove godine biće organizovano takmičenje štafetnih parova u kome mogu da učestvuju ekipe od 2, 3 ili 4 člana. Svaki član štafete trči jedan ili dva kruga. Krug ulicama Kragujevca je dužine 5200 metara i trčaće se zavisno od trke 5 km (1 krug), 10 km (2 kruga) i 21 km (4 kruga).

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i ovogodišnji polumaraton imaće manji broj učesnika. Prošle godine, podsetio je Luković, bili smo jedina trka na području centralne Srbije koja je održana u uslovima pandemije koronavirusa. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom i zakonskim aktima i ove godine štampali smo 500 brojeva, a sagalasnost za organizaciju dobili smo od lokalnog Kriznog štaba.

Organizacija polumaratona u kontinuitetu i u ovakvim epidemiološkim uslovima je izuzetno važna, jer na taj način slavimo atletiku, slavimo život i sport, kazao je Predrag Stevović član Gradskog veća za sport. I prošle godine smo u sličnim okolnostima imali sjajnu manifestaciju, podsetio je Stevović i izrazio nadu da će deseti polumaraton biti organizovan u punom broju. Pored toga, on je najavio i podizanje atletike u Kragujevcu na mnogo viši nivo, već sledeće godine, a razlog za to su definisani koraci u toj oblasti sa direktorom Srpskog atletskog saveza.

Devetom kragujevačkom polumaratonu, u 10 sati prethodi humanitarno – rekreativna akcija „Trka za srećnije detinjstvo“ u organizacije Crvenog krsta, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. Epidemiološka situacija ni ove godine, kao i prethodne ne dozvoljava da trka bude masovna sa više kategorija, istakla je Slađana Đorđević iz Crvenog krsta. Grupa mladih istrčaće humanitarnu trku u ime svih predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola, nakon čega će na platou ispred zgrade Gradske uprave biti organizovani zabavni poligoni i druženje sa stomatolozima odnosno pregled zuba. Učesnički brojevi za trku prodavaće se od 9 do 13 sati po ceni od 50 dinara. Sredstva prikupljena na taj način namenjena su za pomoć bolesnoj deci i deci iz socijalno ugroženih porodica, a moto ovogodišnje trke je „Naši drugari nisu sami“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar