Delegacija grada Kragujevca u Sijanu na konferenciji posvećenoj turizmu

Delegacija grada Kragujevca koju čine predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić i direktor Gradske turističke organizacije, Bojan Pavlović, učestvuje na Evro-azijskom ekonomskom forumu u Sijanu, kineskom gradu prijatelju u okviru koga su održani Okrugli sto gradova na ekonomskom pojasu duž Puta svile i Međunarodna konferencija direktora urbanog turizma.

Grad Kragujevac neguje tradiciju i kulturu, a posebno odnose sa svojim prijateljima, jer čvrsto veruje da nas oni, pored prirodnog, umetničkog, običajnog, kulturnog bogatstva čine još bogatijim i snažnijim, rekao je Petrašinović izrazivši zadovoljstvo, što je imao tu čast da u ime grada Kragujevca pozdravi sve učesnike na svečanom otvaranju Međunarodne konferencije urbanog turizma, tokom koje je takođe imao svoje izlaganje.

Čelični prijateljski odnosi Srbije i Kine, koje ističu predsednici naše dve zemlje, omogućili su da Srbija na Putu svile realizuje značajne infrastrkturne projekte, da se povežu privrednici, ubrza proces digitalizacije što je doprinelo da postanemo strateški partner razvijenim zemljama.

Grad Kragujevac osnivanje Alijanse turističkih gradova duž Puta svile koja povezuje države članice i učvršćuje odnose u cilju razmene iskustava, mogućnosti razvoja turističkih potencijala, smatra veoma značajnim jer će doprineti da stanovništvu naših zajednica, zemlje na drugom kraju sveta ne budu tako daleke, a sa druge strane omogućiće i da se naše ekonomije razvijaju, kazao je Petrašinović

Novo poglavlje u našoj saradnji otvoreno je i kroz direktne letove između Kine i Srbije. Ova bolja saobraćajna povezanost sigurno će unaprediti naše ekonomske i turističke veze, o čemu sve više svedoči rast broja kineskih turista koji posećuju Srbiju.

Na osnovu podataka o obimu turističkog prometa u prethodne tri godine, stepenu izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture – Kragujevac je prošle godine potvrdio status turističkog mesta koje kontinuirano napreduje. Od tradicionalnih, kulturnih i verskih lokaliteta, do jedinstvenih parkova, umetničkih galerija i muzeja. Naša je želja da atraktivnom turističkom ponudom privučemo veliki broj stranih turista i studenata, koji učestvuju u međunarodnim programima razmene i da naš grad bude član najvažnijih međunarodnih organizacija, koje se odnose na saradnju gradova i regiona. Uz podršku i kroz saradnju sa članicama Turističkog komiteta verujem, rekao je Petrašinović, da smo na dobrom putu da ostvarimo svoj cilj.

Učesnici konferencije u kineskom gradu su gradonačelnici i predstavnici gradova prijatelja Sijana, predstavnici gradova članova Turističkog komiteta kao i uticajni predstavnici međunarodnih ustanova kulture i turističkih organizacija.

Inače, da se pridruži inicijativi za osnivanje Alijanse turističkih gradova duž Puta svile, čiji je cilj aktivno promovisanje komunikacije i saradnje u oblasti kulture i turizma između turističkih gradova u inostranstvu na obostrano zadovoljstvo, gradu Kragujevcu poziv je upućen u septembru 2020. Gradonačelnik Kragujevca ima funkciju potpredsednika Alijanse, a Grad je video snimcima, fotografijama i promotivnim tekstovima predstavljen na platformi koju je pokrenuo ovaj Turistički komitet.

Post Author: Milan

Ostavi komentar