Dašić : Želimo da se ugledamo na društva koja dugoročno planiraju svoj razvoj

U okviru javne rasprave o Nacrtu plana razvoja grada Kragujevca za period 2021 – 2031. godine, danas je u konferencijskoj sali hotela „Kragujevac“, organizovana druga Javna prezentacija za sektor privrede. Ovoj prezentaciji prisustvovali su gradonačelnik Nikola Dašić, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, Nenad Popović direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Biljana Ilić Stošić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore i kragujevački privrednici.

Želimo da se ugledamo na društva koja dugoročno planiraju svoj razvoj jer je to jedini način da se taj razvoj na održiv planski način i sprovodi.Kragujevac je grad svih nas, i jako je bitno da oko osnovnih pravaca i vizije razvoja imamo opšti konsenzus. Potrebno je da se Kragujevac širi. Mislim da imamo i ozbiljan potencijal što se toga tiče, posebno kroz izgradnju Severne obilaznice. Sa druge strane, industrijske zone su veoma bitne. Uz samu Severnu obilaznicu planiramo i novu industrijsku zonu koja bi se prostirala na područiju od oko 200 ha. S obzirom na to da se naši kapaciteti slobodnog industrijskog zemljišta sada već ozbiljno smanjuju, planiramo da na vreme uđemo u taj projekat kako ne bismo došli u situaciju da imamo investitora, a nemamo zemljište – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Kada je reč o lokalnoj privredi, lokalna samouprava nastoji da stvori povoljnu poslovnu klimu u gradu, kroz bržu administraciju, brži dolazak do dozvola, izgradnju pristupnih saobraćajnica i nedostajuće komunalne infrastrukture.

Privreda je motor i pokretač razvoja svakog društva. Sa druge strane, s obzirom na to da smo i obrazovni, i univerzitetski centar, potrebno je i da nekim društvenim sadržajima učinimo ovaj grad lepšim i boljim mestom za život. Ne pariramo Beogradu, ali bi Kragujevac trebalo da bude ono što je Salzburg za Austriju, manje mesto, ali mnogo lepše i udobnije za život – poručio je Dašić.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nenad Popović istakao je da na ovaj način, grad Kragujevac želi da širu javnost uključi u proces odlučivanja i da se na taj način unapredi dokument koji je od ključnog značaja za razvoj grada u predstojećoj dekadi.

Ni jedan plan nije savršen, planiranje je živ proces i svakako da će ovaj dokument biti tokom vremena unapređivan, ali daje jednu veoma zdravu osnovu i strukturu za aktivnosti koje će se odvijati u narednom periodu. Cilj današnjeg sastanka je da čujemo što više predloga kako bi ono što grad planira da radi bilo prilagođeno potrebama lokalne privrede – kazao je Nenad Popović direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

Jedan od učesnika ovog skupa, uspešni kragujevački privrednik, Nenad Cvetković, direktor preduzeća „Goma lajn“ ističe da je privrednicima za poslovanje najbitnija stabilnost i sigurnost, kako u državi, tako i na lokalu.

Ono što me raduje i zbog čega sam prihvatio poziv da učestvujem na današnjem panelu je da čujem planove za dalji razvoj našeg grada. Raduju me informacije vezane za velike infrastrukturne projekte, sve ono što će nam omogućiti lakši transport i lakši prilaz kako naših dobavljača, tako i kupaca – kaže Cvetković.

Jedan od važnih prioriteta, u narednoj dekadi, biće zapošljavanje.Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu ističe da u Kragujevcu trenutno ima 16 000 nezaposlenih, što je znatno manje, u odnosu na period od pre pet godina, kada je na evidenciji bilo 22 000 Kragujevčana. Prioritet je razvoj industrijske zone Korman polje i više manjih industrijskih zona uz Severnu obilaznicu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar