Dašić : Sankcionisaćemo masovna okupljanja

Na konferenciji Kriznog štaba grada Kragujevca, održanoj danas, javnosti se obratio Gradonačelnik Nikola Dašić i pojasnio najnoviju situaciju u gradu vezanu za korona virus i nagli skok broja zaraženih.

Za porast broja zaraženih on je okrivio privatne proslave i najavio rigoroznije kontrole u svim ugostiteljskim objektima, institucijama, javnim preduzećima i privatnim firmama. On je pozvao građane da prijave svako kršenje epidemioloških mera.

“I dalje ćemo nastaviti sa pritiskom da se mere poštuju, pojačaćemo kontrolu na svim mestima na kojima je moguć prenos zaraze”,  najavio je Dašić.

On je oceno da  velika većina građana i vlasnika ugostiteljskih objekata poštuje mere, ali da je “manjina” zbog neodgovornog ponašanja dovela ceo grad u opasnost.

Prema saznanjima Kriznog štaba, najveći broj novoinficarinh građana zarazio se na proslavama, te Nikola Dašić  navodi da je organizovanje slavlja tokom vanredne situacije “krajnje sebično i neodgovorno ponašanje”. On je pozvao građane da prijave svako kršenje mera, jer je to u interesu cele zajednice.

“Na zvaničnom sajtu grada imamo telefon i mejl adresu gde građani mogu da prijave kršenje mera.  Može to sad neko da nazove ‘tužibabanje’ ili nekako drugačije, ali to je u ovom slučaju odgovorno ponašanje. Ne smemo da dozvolimo da nam ‘manjina’ zatvori  poslove, ugrozi radna mesta  ili odvijanje nastave u školama. Jednostavno, tako se ponašaju i građani zapadnih zemlja, svako prijavljivanje ugrožavanja zdravlja je odgovorno ponašanje”, istakao je Dašić.

Kako je istaknuto na konferenciji došlo je i do povećanja broja pregleda u Kovid ambulantama. U prethodna dva meseca broj pregleda se kretao između 120-150 dnevno ali je sada on uvećan, iako još uvek daleko od 400 dnevno koliko je beleženo u julu mesecu.

Direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović takođe je naveo da je i u Kliničkom centru povećan broj hospitalizovanih pacijenata ali da je situacija daleko od one u julu mesecu ali i ohrabrio građane izjavom da je ceo sistem sada spremniji nego ranije da se nosi sa virusom, kao i da će se u najskorijem vremenu uvećati kiseonička infrastruktura što je od vitalnog značaja. Sazdanović je izrazio očekivanje da će novi udar korone biti izbegnut ukoliko se građani budu odgovorno ponašali.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Post Author: Milan

Ostavi komentar