Dašić : Oktobar je za Kragujevac mesec patnje i sećanja

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima danas je u zgradi Gradske uprave organizovao tradicionalni svečani prijem za delegacije i zvanice koje su prisustvovale Velikom školskom času u Šumaricama.

Za grad Kragujevac oktobar je mesec neopisive patnje i sećanja, rekao je obraćajući se prisutnima gradonačelnik Nikola Dašić. Jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva dogodio se upravo u srcu Šumadije. Za mnoge Kragujevčane 21. oktobar je dan o kome se i ne govori. Nemački okupatori su kao odmazdu za pogibiju 10 svojih vojnika streljali skoro 3000 civila, među njima i đaka i profesora, u Šumaricama. Tačan broj nedužno stradalih u ovom užasnom zločinu nikada nije utvrđen. Ali ovaj grad oseća svu težinu tragedije, i opominje na krvavo stradalaštvo koje ne smemo zaboraviti. Kao i svakog 21. oktobra, kada Srbija obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, iz Kragujevca šaljemo poruku mira i apel čitavom svetu da se takav zločin nikada više ne ponovi, rekao je gradonačelnik Dašić i izrazio zahvalnost delegacijama koje su stigle u Kragujevac da podele teške trenutke istorije, sa verom u mir toleranciju i budućnost.

Prijemu, koji je prethodio Velikom školskom času prisustvovali su predstavnici ministarstava, delegacije ambasada Nemačke, Austrije, Poljske, Velike Britanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Francuske, Palestine, Izraela i Rusije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar