Dašić : Kragujevac u eri ogromnih investicija

Sumirajući rezultate između dva Sretenja, gradonačelnik Nikola Dašić je ocenio da se grad Kragujevac nalazi u eri ogromnih investicija. To su kapitalni projekti od kojih se neki upravo privode kraju kao što je zamena kotlova na ugalj kotlovima na gas u Energetici do onih koji tek počinju, poput severne obilaznice.

Dobar deo onoga što smo obećali mi smo započeli, a dobar deo upravo kreće i ja se nadam da ćemo u ovom mandatu sve to da završimo. Zaista se decenijama nije ovoliko radilo u Kragujevcu – od Severne obilaznice i Gružanskog koridora, do silnih kilometara kišne i fekalne kanalizacije, novog Dečijeg doma na Bešnjaji, novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, do nove gradske deponije, koja podrazumeva rekultivaciju stare. Kada počnete da nabrajate nemoguće je da se setite svih radova i projekata u istom trenutku. To je velika stvar i zahteva zaista predan rad. Zato u ovom trenutku, pored toga što svim građanima čestitam praznik Dan državnosti, koristim priliku da pozovem gradsku administraciju i zaposlene u javnim preduzećima da uložimo još više energije, truda, volje i rada, da budemo vredni, da pripremimo sve što je neophodno da svaka od tih investicija krene na vreme i ne kasni zbog papirologije. To je moja želja na ovaj svečani dan, poručio je Dašić.

Prema rečima Tomislava Momirovića ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, puno se investira na teritoriji cele države. Gradi se mnogo autoputeva i pruga, ali ono što je po meni najvažnije to su investicije u ekološke projekte, komunalnu infrastrukturu, kanalizaciju i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Mi kao Vlada Republike Srbije i naravno predsednik Republike koji je pokrenuo projekat, uvideli smo da ne možemo da ostavimo lokalnim samoupravama da same izgrade kanalizacionu infrastrukturu. To će trajati previše dugo. Mi nemamo vremena, moramo da očistimo našu zemlju za našu decu, istakao je Momirović. Dužnost je ove političke strukture da to sprovede. Zato smo i počeli u dvadesetak lokalnih samouprava da gradimo kanalizaciju. U Kragujevcu gradimo zaista puno, u ovom trenutku na tri lokacije, a planiramo da u narednih nekoliko meseci otvorimo još dva gradilišta. Cilj nam je da u naredne tri godine završimo 350 kilometara kanalizacione infrastrukture na teritoriji grada Kragujevca čime bi duplirali kanalizacionu mrežu. Pored toga, biće izgrađeno i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Mislim da danas svi Kragujevčani mogu da se uvere koliko ozbiljno teku radovi, a imajte na umu da pričamo o novembru, decembru i januaru. Radovi će se, kako dođu prolećni dani, samo ubrzati.

Kada je reč o severnoj obilaznici, mi pričamo o nedeljama ili najviše mesec-dva do trenutka kada će početi radovi. Momirović je rekao da je završena tenderska procedura, a izbor strateškog partnera je u završnoj fazi. On očekuje da će uslovi za početak radova biti stvoreni najkasnije za mesec dana. Ovo su tako važni projekti i mi moramo da ih sprovedemo u rekordnom roku, istakao je Momirović danas u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar