Dašić : Kragujevac na digitalnoj mapi Evrope

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić govorio je za emisiju “Gradske teme“, medijske mreže Info24, o projektima koji će biti realizovani ili započeti tokom ove godine, ali i epidemiološkoj situaciji u gradu. Nekada je Kragujevac bio prepoznatljiv po automobilskoj industriji. Privredna slika grada se promenila, u Kragujevac dolaze nove moderne industrije koje sa sobom donose i neka nova zanimanja.

Automobilska industrija jeste i dalje nešto po čemu se Kragujevac prepoznaje, Sada imamo Stelantis, prethodno Fijat, jedan od najvećih automobilskih brendova na svetu. Sada imamo i šinska vozila i sigurno znate da je prvi gotovi vagon u decembru izvežen iz Kragujevca za Nemačku. Jako je bitno da imamo i neke druge industrije kako ne bismo ponovo došli u situaciju kao devedesetih godina da se kriza koja pogodi jedan segment industrije, tako snažno odrazi na ceo grad. Trudimo se da se razvijamo i kao informatički centar, imamo ozbiljan Univerzitet koji upostavlja ozbiljne informatičke smerove, čak imamo i smer za „gejming industriju“. Razmišljamo i o razvoju „smart siti rešenja“ i možda osnivanju nekih instituta koji će sve to pratiti. Mi smo već postavljeni na digitalnu mapu Evrope sa DATA centrom. Taj centar će pothranjivati podatke svih građana iz cele Srbije, javnih institucija, a sa druge strane već ima komercijalne ugovore – rekao je Dašić za medijsku mrežu Info24.

Kragujevac bi do kraja godine trebalo da ugasi kotlarnice na ugalj. Na mesto starih kotlova biće instalirani najsavremeniji kotlovi koji će biti priključeni na gas. Ukupna vrednost projekta je 12,5 miliona evra, a finansiraće se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Nada se da će se uz povoljniju cenu i uslove plaćanja za priključak, sve veći broj domaćinstava opredeliti za grejanje na gas.

U emisiji je bilo reči i o ostalim projektima koji su u toku poput Palate pravde, izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Deninom brdu, uređenju jezera Bubanj, i onih koji će uskoro otpočeti poput rekonstrukcije fasada u najužem gradskom jezgru, rekonstrukcije Trga vojvode Radomira Putnika itd. Naveo je i da je potpisan ugovor za projektovanje Severne obilaznice oko Kragujevca sa novosadskom kućom „MHM“ u dužini od 22km. Ova saobraćajnica će potpuno otvoriti Kragujevac na jednu drugu stranu grada.

Očekujem do kraja ove godine, eventualno početkom sledeće da se zakopa prvi ašov. Za to su sredstva obezbeđena, to je projekat procenjen na nekih 75 miliona, a ja mislim da kada je reč o projektima tog gabarita neće moći da izađe ispod 100 miliona do kraja. Najbitnije je da i u tome imamo jaku podršku države – kazao je Dašić podsetivši i na brzu saobraćajnicu kojom će Kragujevac biti spojen sa budućim Moravskim koridorom i dalje Koridorom 11.

Kako kaže, njemu najdraži projekat je rekonstrukcija gradske dvorane „Šumadija“ za koji je završen idejni i glavni projekat, obezbeđena građevinska dozvola, ali još uvek nije zatvoren finansijski plan i traže se novi izvori finansiranja. U planu je da nakon rekonstrukcije, „Šumadija“ bude multifunkcionalna dvorana za održavanje brojnih događaja iz oblasti kulture.

Procenjena vrednost bez PDV-a rekonstrukcije gradske dvorane Šumadija je 5 miliona evra. Ministarka kulture Maja Gojković jako se zainteresovala za ceo taj projekat i hvala joj na tome. Obavestila me je da je uspela da dogovori sa predsednicom Vlade da taj projekat bude uvršćen u plan „Srbija 2025“. Iskreno se nadam da ćemo doći do tih sredstava i realizovati ovu ideju jer to je meni, nekako iskren da budem, najinteresantniji i najdraži projekat“, kazao je gradonačelnik Kragujevca.

Rekonstrukcija starih gradskih fasada koja će centar Kragujevca učiniti primamljivijim ne samo za turiste nego i za njegove sugrađane, još jedan je od novih projekata koje je gradonačelnik Dašić pokrenuo na početku svog mandata.

Rešeni smo da malo umijemo naš Kragujevac koji itekako ima objekte kojima može da se ponosi. Potrudićemo se i da ih osvetlimo, da kada uveče prošetate ili se provozate kroz centar Kragujevca, da ono što vam pre toga nikada nije upalo u oči, odjednom zablista pred vašim očima – rekao je Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar