Dani Srpske u Srbiji

Povodom obeležavanja Dana Srpske u Srbiji za delegaciju Foče, zamenicu načelnika Opštine Vesnu Rašević, načelnicu za privredu Oliveru Elez, Borislava Maksimovića, saradnika za razvoj i unapređenje saradnje u prosveti, kulturi i umetnosti i direktorku Turističke organizacije Foča, Spomenku Popadić, u gradskoj kući priređen je prijem. Sa predstavnicima prijateljske Foče razgovarali su Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju sa saradnicima.

Grad Kragujevac kao centar i sedište industrije Jugozapadne Evrope i kao grad koji ostvaruje suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni, spreman je da pomogne i podrži prijateljske manje gradove naročito one sa velikim potencijalom kao što je Foča, rekao je Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu. Pre svega mislim na podršku u mnogim privrednim delatnostima, na usmeravanje investicija od lokalne privrede ali i širenje stranih investicija, objasnio je on.

Povelju o bratimljenju Foča i Grad Kragujevac potpisali su 27. oktobra 1975. godine, podsetila je zamenica načelnika Opštine Vesna Rašević i istakla da je Kragujevac oduvek bio dobar domaćin i prijateljski grad na čiju podršku se uvek možemo osloniti, rekla je Rašević. Kragujevac vraća svoju poziciju koja mu pripada kao centru Šumadije a mi takvu praksu kroz intenzivnu saradnju i kontakte možemo preslikati kao primer dobre prakse, naročito u oblasti privrednog, hidro potencijala, oblasti turizma i saradnje lokalnih zajednica, istakla je zamenica načelnika Opštine, jer imamo pruženu ruku prijateljstva a mi ćemo se truditi da budemo dobri partneri.

Kontinuirana saradnja između Foče i Kragujevca traje više decenija, rekla je načelnica za privredu Olivera Elez, i trenutni projekti koji se realizuju u Foči uveliko su naslonjeni na resurse iz Kragujevca, od hidroenergetskog objekta, turističkog potencijala, radova na rudniku mrkog uglja, rudniku olova i cinka, izvoza građe za područje Šumadije. Ta saradnja traje i potvrđuje da smo na istom dobrom putu i da želimo da se nastavi i razvija.

Ponosni smo na skoro pedeset godina saradnje koju imamo sa Opštinom Foča ostvarenu u oblasti sporta i kulture, razmene učenika, rekao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, ali u perspektivi je akcenat na oblast privrede i turizma, istakao je on i ocenio da su susreti posle više od godinu dana zbog pandemije kovida, na obostrano zadovoljstvo otvorili nove mogućnosti i ideje za unapređenje dosadašnje saradnje.

Kragujevac je jedan od sedam gradova u Srbiji pored Beograda, Kruševca, Kraljeva, Niša, Subotice i Novog Sada u kojima se ove godine u periodu od 22. do 29. septembra deveti put obeležava ova manifestacija. U okviru manifestacije naredna dva dana u partnerskoj realizaciji turističkih organizacija Foče i Kragujevca na Trgu kod Krsta otvoren je promotivni štand sa turističkom ponudom RS. Nakon prijema u Gradskoj upravi, predstavnici grada sa delegacijom iz Foče obišli su štand. U Pešačkoj zoni, štand će biti postavljen danas i u nedelju, 25. i 26. septembra od 12.00 do 19.00 časova.

Post Author: Milan

Ostavi komentar