Danas zaseda krizni štab

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa trebalo je da počne danas u 9 časova. Srbija danima unazad ima crne rekorde, bilo u broju preminulih, novoobolelih ili testiranih. Samo u četvrtak imali smo najveći broj umrlih od početka epidemije, čak 29 za 24 sata. Virus je potvrđen kod 6.109 ljudi, a testirano je čak 18.980 ljudi.

Zato se očekuje da će Krizni štab doneti nove mere ili pooštriti postojeće.
Kako je ranije rekao za Telegraf član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, da bi mere imale efekat treba da prođe najmanje nedelju dana, a najbolji efekat se vidi za 10 do 12 dana. Kako je naveo, štab, za sada, ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja. Ipak, kako je posle sednice Vlade Republike Srbije, održane proteklog vikenda, rekla premijerka Ana Brnabić, sledeće pooštravanje mera podrazumevaće i zabranu kretanja.
Ograničen rad ugostiteljima i prodavnicama od 21 do 05
Vlada je tada donela odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata – prodavnica i tržnih centara, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi, prodavnica u njihovom okviru i privrede – na period od 21 čas uveče do 05 časova sledećeg dana. Sa primenom je počelo od utorka, 17. novembra i trajaće 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada odlučiti da li treba da se nastavljaju.
Tiodorović: Dodatno skraćenje radnog vremena?
Prema Tiodorovićevim rečima, ono što bi još moglo da se uradi, to je dodatno skraćenje radnog vremena. A nije isključeno da se preporuči da svako ko može radi od kuće, i da se deca ne vode u vrtić, već da idu samo sa potvrdom roditelja da moraju da rade.
U javnom prevozu, problem je održavanje distance i broj putnika, smatra Tiodorović. U gradskom prevozu bi strogo trebalo poštovati broj osoba koji može da bude u prevozu, distancu među putnicima, i da može da se sedi samo na označenim sedištima, smatra epidemiolog.
Pelemiš: Pooštravanje mera?
Sa najavom premijerke da je sledeća mera uvođenje zabrane kretanja slaže se i infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš.
– Vremena za čekanje nema: ako za dan-dva ne bude smanjivanja broja novoobolelih od kovida 19, moraju se dodatno pooštravati protivepidemijske mere, da ne bismo došli u situaciju da epidemija izmakne kontroli, da bolnice ne mogu da prime obolele i da dnevno imamo 50 i više preminulih – kazao je on.
Osim eventualne zabrane kretanja, kao moguće nove mere se pre svega spominje prelazak škola na onlajn nastavu, pa čak i eventualno zatvaranje vrtića u pojedinim gradovima ili celoj zemlji.
Vanredno u mnogim gradovima i opštinama
Podsetimo, Niš je poslednji grad u nizu koji je uveo vanrednu situaciju. Pre njega vanredna situacija je uvedena i u Sokobanji, Majdanpeku, Preševu, Ćupriji, Svilajncu, Beloj Palanci, Petrovcu na Mlavi.
Vanredna situacija je uvedena i u 27 opština u Vojvodini, kao i u Malom Zvorniku, Bogatiću i Paraćinu, Ljuboviji, Krupnju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar