Danas marš protiv GMO u Kragujevcu

Javni skup u pokretu „Srbija bez GMO“ održava se Danas se četvrtu godinu zaredom u Kragujevcu održava javni skup „Srbija bez GMO“ . Učesnici se okupljaju u 10,30 sati kod fontane u Velikom parku. Tu će govoriti stručnjaci o ovoj temi, deliće se edukativni materijal o GMO, a program je pripremio i Srpski ansambl „Smilje“. Učesnici će šetati do Muzeja „21. oktobar“, gde se puštaju baloni sa obeležjem „Srbija bez GMO“.

Okupljanje je deo međunarodne akcije „Marš protiv Monsanta-Bajera“ koja se i ove godine održava širom sveta.Do 11 časova biće priređen program koji priprema Srpski ansambl „Smilje“, deliće se edukativni materijal o GMO, a organizovano je i fotografisanje.

Na istom mestu od 11 časova sledi predstavljanje stavova stručnjaka Srbije o genetički modifikovanim organizmima (GMO) i kompaniji Monsanto: prof. dr Miladina M. Ševarlića, agroekonomiste; prof. dr Miodraga Dimitrijevića, genetičara; doc. dr Tatjane Brankov, autora knjiga „Hrana budućnosti ili bioterorizam“ i „GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj“; prof. dr Danice Grujičić, načelnika Odeljenja za Neuroonkologiju KCS.

Kragujevac je među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenom Deklaracijom o GMO.

Na kraju ovog dela događaja biće pročitani stihovi pesme Ljubivoja Ršumovića o GMO.

Potom počinje šetnja već redovnom trasom, bez ometanja saobraćaja, do Spomen-muzeja „21. oktobar“. Tu se završava okupljanje, puštanjem balona sa obeležjem „Srbija bez GMO“ i završnim fotografisanjem (obezbeđen je ram sa istom oznakom).

Organizator okupljanja u Kragujevcu je portal „Prvi prvi na skali“, nagrađen za rad o GMO 2015. godine i kopredlagač Deklaracije protiv GMO na teritoriji Kragujevca dve godine ranije. Konačnu verziju dokumenta kragujevački odbornici su jednoglasno usvojili 27. decembra 2013. godine.

Podršku skupu „Srbiji bez GMO“ aktivnim učešćem u Kragujevcu i ovoga puta zvanično su potvrdili UG „Eko kamp fan“, PEK „Gora“, UG „Biram Kragujevac“, Ekološko-istraživačko društvo „Mladen Karaman“… Među učesnicima će pojedinačno biti i pčelari, gljivari, članovi drugih ekoloških i srodnih organizacija iz grada, porodice sa decom i ostali zainteresovani sugrađana koji su od 2016. godine svake treće subote u maju u Velikom parku.

Okupljanje je nadstranačko – neće biti dopušteno isticanje stranačkih obeležja, kao i ranije.

Tehnički partneri kragujevačkog skupa „Srbija bez GMO“ su: Dak mjuzik šop, Duo digital media, štamparije Lavirint i CT media.

Podsećamo, Monsanto se bavi proizvodnjom i prodajom GM semena na planetarnom nivou (od prošle godine je u vlasništvu Bajera), što u Srbiji nije dozvoljeno Zakonom o GMO, važećim od 2009. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar