Danas je veliki četvrtak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, ali i sve pravoslavne crkve koje poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Veliki četvrtak u znak sećanja na Tajnu večeru, poslednji obed Isusa Hrista. Na današnji dan u hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog. Ova liturgija služi se deset puta godišnje, na sve velike pravoslavne praznike.

Na Veliki četvrtak je ustanovljena i Sveta tajna pričešća, zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni gresi .Hristove reči se na Veliki četvrtak, ponavljaju na liturgijama pre pričešća vernika, po uzoru na prvu pričest  Hristove reči se na Veliki četvrtak, ponavljaju na liturgijama pre pričešća vernika, po uzoru na prvu pričest Hristovu i njegovih apostola. Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, „postili na vodi“ najmanje pet poslednjih dana.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača- oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa.  Kod nekih pravoslavnih naroda tog dana se boje uskršnja jaja, dok se u Rusiji na Veliki četvrtak mesi uskršnji slatki kolač.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar