„Dan planete Zemlje“ obeležen čišćenjem Šumaričkog jezera

Međunarodni „Dan planete Zemlje“ koji se obeleževa 22. aprila akcijom čišćenja Šumaričkog jezera i priobalja obeležen je i u Kragujevcu. Akciju čišćenja organizovalo je JKP „Šumadija“ u saradnji sa Ronilačkim klubom Kragujevac, Ekološkim udruženjem „Ekomar“ i Medicinskom školom sa domom učenika „Sestre Ninković“. U ime grada Kragujevca, u akciji su učesvovale dr Snežana Živanović Katić, članica Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj i dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

„Dan planete Zemlje“ tradicionalno se obeleževa brojnim akcijama. Pored svih učesnika današnje akcije među najvažnijima je JKP „Šumadija“ koje je i inicijator ove aktivnosti sa ciljem podizanja svesti sugrađana, rekla je dr Gordana Damnjanović. Šumaričko jezero je biser našeg grada i potrebno je podsetiti ljude da je čista sredina zdrava sredina jer na taj način štitimo planetu, vodu, šume. Sumiranjem dosadašnjih rezultata, Kragujevac je grad koji vodi računa o vodama, šumama i zagađenosti a voda i šume su srce i bit jednog grada za dobar vazduh, kazala je dr Gordana Damnjanović.

JKP „Šumadija“ je društveno odgovorno preduzeće koje rado organizuje akcije čišćenja, rekao je Marko Vujnović, direktor preduzeća. I danas je prilika da povodom „Dana planete Zemlje“, koji se obeležava širom sveta, zajedno sa Ronilačkim klubom Kragujevac, Udruženjem „Ekomar“ i Medicinskom školom učestvujemo u čišćenju jezera i priobalja i na taj način podignemo nivo ekološke svesti kod naših sugrađana.

Šumaričko jezero je godina jedna od tema kojim se Ekološko udruženje „Ekomar“ bavi i želimo da skrenemo pažnju kako sve negativne ljudske aktivnosti  i ponašanja utiču na sredinu. Danas ćemo održati predavanje o ispuštanju otpadnih voda ali i o bacanju smeća što sve utiče na eko sisteme koji se koriste za sport i rekreaciju, rekla je Marija Simić Savić iz Udruženja „Ekomar“.

Acija čišćenja povodom „Dana planete Zemlje“ bila je planirana prošlog vikenda ali zbog loših vremenski uslova održana je danas.

Post Author: Milan

Ostavi komentar