Daj pedalu raku 2020

Podizanje  zastave kampanje “Daj pedalu raku“ označio je start biciklističke vožnje, kojom se Grad Kragujevac priključio manifestaciji koja se već šest godina održava u okviru nacionalne kampanje ‘’Mesec borbe protiv raka dojke’’. U organizaciji Ženskog centra “Milica“ realizuje se u 29 gradova Srbije, a ove godine dobila je i međunarodni karakter jer se priključila i Slovenija. Biciklisti kluba Radnički Kragujevac vozili su u znak podrške a svoje učešće dale su i članice Udruženja ‘’Volja’’.

Grad Kragujevac manifestaciju  “Daj pedalu raku“ podržava od samog početka. Od izuzetne je važnosti što je projekat iz godine u godinu rastao i dobijao podršku svih relevantnih institucija. Ove godine realizuje se pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Niš i Kliničkog centra Kragujevac, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Poruka koju šaljemo iz 29 gradova Srbije je da ne smemo biti crna statistika i druga zemlja u Evropi po broju umrlih žena od raka dojke jer je u 90 odsto slučajeva ova vrsta karcinoma izlečiva, ukoliko se na vreme otkrije. Da bismo to postigli, Grad Kragujevac daje punu podršku svim javno zdravstvenim promotivnim aktivnostima koji menjaju svest žena i ukazuju im od najmlađeg doba koliki je značaj samopregleda dojki kao i na važnost preventivnog pregleda kako bi se bolest na vreme otkrila, poručila je dr Damnjanović.

Skrining šest posto popravlja preživljavanje pacijentkinja obolelih od raka dojke i isto toliko inovativna terapija za hormono pozitivni metastatski karcinom dojke i za rani HER pozitivni karcinom dojke. Do kraja godine očekujemo da ta terapija koja bi značajno poboljšala kvalitet života kao i procenat preživljavanja pacijentkinja sa karcinomom dojke bude na listi lekova, rekla je dr. sci. med  Jasmina Nedović , internista – onkolog Kliničkog centra Kragujevac i članica Stručnog saveta Udruženja Milica i Stručnog saveta Udruženja “Volja“ iz Kragujevca.

Manifestacija “Daj pedalu raku“ objedinila je sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Kampanja ima za cilj podizanje svesti čitave društvene zajednice, a posebno žena, o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana,  Beograd, Vrnjačka Banja, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremske Mitrovica, Pančevo, Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja,  Šabac, Subotica, Stopanja, Lapovo..

Post Author: Milan

Ostavi komentar