Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom

Treća nedelja maja po kalendaru javnog zdravlja rezervisana je za promociju oralnog zdravlja, usta i zuba. Program ovogodišnje Nedelje, 32. po redu, koja se obeležava pod sloganom Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom najavljen je na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada.

Zavod za stomatologiju otvara vrata svim sugrađanima, od najmlađih do najstarijih. Stomatolozi će sa svojim pacijentima razgovarati o zdravlju usta i zuba ali i o bolestima i na koji način se mogu prevenirati ili kako da pomognu sebi. Centralna manifestacija programa je sutra, 17. maja u vrtiću Poletarac PU Nada Naumović u okviru koje će studenti Katedre za stomatologiju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održati prilagođene edukacije mališanima predškolskog uzrasta. O značaju oralne prevencije stručnjaci Instituta za javno zdravlje razgovaraće sutra sa mališanima vrtića Neven i Ciciban PU Đurđevdan. Do kraja nedelje sa najmlađim sugrađanima u predškolskim i školskim ustanovama razgovaraće stomatolozi Zavoda za stomatologiju, najavljeno je na konferenciji.

Bolesti usta i zuba su veliki javno zdravstveni globalni problem ne samo u našoj zemlji. Na osnovu sprovedenih istraživanja možemo reći da podaci nisu zadovoljavajući ali su u poboljšanju, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U istraživanjima iz 2013. godine utvrđen je veliki broj mališana od prve do treće godine života sa jednim ili više karijoznih mlečnih zuba. U uzrastu predškolaca 17,8 posto ima kariozni prvi stalni malalarni zub. Kada se govori o populaciji iznad 25 godina svega 8,3 posto je imalo sve svoje zube, dok je prema istraživanju iz 2019. i 2020. godine procenat nešto veći, skoro 17 posto, istakla je dr Damnjanović.

O momentu kada bi trebalo da se susretnu stomatolog, dete i roditelj, Dr Jelena Klačar, načelnica Odeljenja dečije preventivne stomatologije u Zavodu za stomatologiju kaže da su to prvi meseci života kada krenu mlečni zubi da rastu a to je između 4. i 6. meseca života. I na to posebno skrećemo pažnju u ovogodišnjoj promociji. Zavod za stomatologiju sprovodi preventivne usluge tokom čitave godine u ordinaciji i na terenu, u vrtićima i školama. Ove nedelje u fokusu su predškolske ustanove, učenici prvog i drugog razreda osnovne škole. Posetićemo ih i sa njima razgovarati na temu oralne higijene, zdrave ishrane i o lošim navikama koje bi trebalo sprečiti, objasnila je dr Klačar.

Katedra za stomatologiju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prvi put učestvuje u obeležavanju Nedelje oralnog zdravlja usta i zuba. Studenti su pripremili i prilagodili edukaciju za mališane predškolskog uzrasta a demonstriraće pranje zuba na modelu, a ukazaćemo na značaj pravilne ishrane. Pored promocije oralnog zdravlja, ovakvim aktivnostima i studenti našeg fakulteta će u okviru svojih nastavnih obaveza raditi sa mališanima. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju jer je u planu predavanje na temu povrede zuba i zaštite zuba tokom sportskih aktivnosti i zaštite u vrtiću, najavio je doc. dr Raša Mladenović.

Cilj Instituta za javno zdravlje kao stožera preventivnih zdravstvenih aktivnosti je da uključi što veći broj subjekata u kampanje. Ponosni smo što je pored grada Kragujevca, Doma zdravlja, ZZZR Zastava, Zavoda za stomatologiju podršku kampanji pružio i Fakultet medicinskih nauka pored određenih koordinatora u svim osnovnim i srednjim školama koji u okviru svojih aktivnosti sprovode naš program. Inače, ovo je nedelja kada samo inteziviramo aktivnosti kojetokom čitave godine radimo, rekao je dipl. struk.spec. Miloš Radosavljević, koordinator za preventivne aktivnosti Instituta za javno zdravlje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar