Čarls Darvin se vratio u Englesku posle ekspedicije na brodu „Bigl“

Oko 30.000 Turaka je 1810 godine u Prvom srpskom ustanku krenulo iz Bosne da uguši ustanak, koristeći proređenost srpske vojske na Drini čija se glavnina borila kod Varvarina, Deligrada i Sokobanje. Turci su 12 dana topovima tukli Loznicu, ali je nisu osvojili, a kad je s vojskom stigao vođa ustanka Karađorđe, potukao ih je i proterao iz Srbije.

Slavni engleski prirodnjak i fiziolog, Čarls Darvin, vratio se 1836 godine u Englesku posle petogodišnje naučne ekspedicije na brodu „Bigl“ koju je kasnije i opisao u knjizi „Put prirodnjaka oko sveta“. Ovo putovanje, na kojem je posetio Brazil, Galapagos, Novi Zeland i dr, imalo je presudan značaj za njegovo shvatanje o nestalnosti i promenljivosti organskog sveta, kao i za teoriju evolucije koju je postavio.

Italija je 1935 godine izvršila invaziju na Etiopiju.

Umro je 1949 godine srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu. Muzičke studije završio je u Oksfordu. Zapisao je veliki broj narodnih pesama, kojima se inspirisao. Napisao je „Spomenicu Stevanu Mokranjcu“ i etnomuzikološke studije „Muzičke karakteristike našeg juga“, „Muzičko delo našeg sela“, „Narodne melodije u istočnoj Srbiji“. Dela: ciklusi horova „Žalne pesme“, „Pesme zemlje Raške“, „Pesme zemlje Skenderbegove“, solo pesme, obrade narodnih pesama.

Prekinut je 1990 godine saobraćaj putničkih vozova iz Beograda i Zagreba ka Splitu, Šibeniku i Zadru i između Bihaća i Splita, jer su prugu blokirali Srbi u Kninskoj krajini da bi sprečili ulazak policije Hrvatske u Knin i sukobe širih razmera.

Post Author: Milan

Ostavi komentar