Bus plus i 100 modernih stajališta u Kragujevcu

Grad planira da do kraja godine postavi sto modernih stajališta, dok će autobusi biti opremljeni audio- -vizuelnim uređajima za informisanje putnika

 

 Elektronske autobuske kartice biće u upotrebi od prvog maja, do kada Kragujevčani treba da zamene stare papirne legitimacije, rečeno je prilikom predstavljanja novog eKG sistema naplate gradskog prevoza, kome su prisustvovali ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič, privredna delegacije te zemlje i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Reč je o sistemu koji je istovetan beogradskom bus-plusu, budući da i Kragujevac koristi računarski sistem turske firme „Apeks solušens”. Za razliku od Beograda, ovdašnja lokalna uprava je zakupila sistem turske firme na dve godine, a mesečna zakupnina koštaće grad 14.500 evra.

– Postoje dve osnovne vrste elektronskih kartica, personalizovane i nepersonalizovane, tako da će svi Kragujevčani moći da ih nabave. Minimalna cena karte, koja će moći da se dopunjuje novcem, iznosi 250 dinara, a prodavaće se u 80 trafika. Karte će i dalje moći da se kupe u autobusu, kod vozača, ali će takva koštati 150 dinara, dok će jedna vožnja sa elektronskom karticom iznositi 70 dinara. Namera nam je da ovaj sistem što pre zaživi – objasnio je Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj.

Sistem eKG predstavljen je na novom autobuskom stajalištu u Ulici Nikole Pašića u centru grada. To je prvo od sto planiranih modernih stajališta koja treba da budu postavljena do kraja godine.

– Stajališta su natkrivena, imaju klupe za odmor putnika i kante za razvrstavanje smeća, kao i vizuelni displej koji putnike obaveštava kad stiže autobus koji čekaju. Stajališta će biti prilagođena i za kretanje osoba sa invaliditetom. Napravila ih je kraljevačka firma „Korali”, a jedno stajalište košta oko 5.000 evra – naveo je Obradović.

Prevoz putnika u Kragujevcu obavlja 68 autobusa u vlasništvu prevozničkih firmi „Ariva” i „Vulović transport”. Svakog dana se obavi 1.300 polazaka, a prevoz gradskim autobusima je besplatan za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za Kragujevčane starije od 65 godina. Kako bi sistem javnog prevoza bio održiv, grad iz budžeta izdvaja oko 750 miliona dinara godišnje.

– Radimo i na modernizaciji autobusa, tako da svaki treba da ima audio-vizuelni uređaj koji putnike obaveštava za koliko će stići na sledeću stanicu, zatim klimu i besplatni internet. Cilj nam je da što više Kragujevčana koristi gradski prevoz, kako bi se rasteretio saobraćaj, posebno u centru grada – rekao je Obradović.

Prilikom predstavljanja eKG sistema, napomenuto je da se elektronske kartice u Turskoj koriste u svim većim gradovima te zemlje, ali ne samo u sistemu javnog prevoza. Gradonačelnik Kragujevca je rekao da je ideja lokalne vlasti da se elektronske kartice ubuduće koriste kao ulaznice za muzeje, galerije, bazene, ali i za plaćanje parkinga.

– Kragujevac će uskoro dobiti kinesku donaciju vrednu oko dva miliona evra, što će biti iskorišćeno za izgradnju gradskog Data centra u kome će se generisati važni podaci i iz kojeg će se upravljati sistemom javne rasvete, video-nadzorom i senzorima za ranu dojavu požara. Modernizacija javnog prevoza je početak realizacije velikog projekta „Kragujevac – pametan grad”. Namera nam je da Kragujevac bude u rangu najmodernijih evropskih gradova – poručio je gradonačelnik Nikolić.

 

Izvor: Politika

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar