Bunom u Kragujevcu Toma Vučić Perišić srušio Kneza Mihaila Obrenovića

Rođen je 1530 godine Ivan IV Vasiljevič Grozni, veliki knez moskovski i prvi krunisani ruski car od 1547. godine. U njegovo vreme nastavljena je evropeizacija Rusije dovođenjem stranaca. Osnovao je prvu štampariju radi jačanja trgovačkih veza sa zapadnom Evropom, a na ušću Severne Divne u Belo more podigao grad Arhangelsk. Svoje reforme sprovodio je energično i grubo, zbog čega je dobio nadimak Grozni. Uspešno je vodio i mnoge ratove za povećanje ruske teritorije.

Galileo Galilej demonstrirao je 1609 godine svoj prvi teleskop.

U Kragujevcu su 1842 godine ustavobranitelji s Tomom Vučićem Perišićem na čelu podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili s prestola kneza Mihaila Obrenovića, posle čega je Vučić u Beogradu, kao „predvoditelj naroda“, za kneza proglasio Aleksandra Karađorđevića.

Matthew Webb, 27-godišnji kapetan trgovačke mornarice, postao je 1875 godine prvi čovek koji je preplivao Engleski kanal. Krenuo je iz Dover-a u Engleskoj, a podvig je završio u francuskom gradiću Calais. Preplivavanje je trajalo 21 sat i 45 minuta. Proglašen je nacionalnim herojem po povratku u Englesku.

Post Author: Milan

Ostavi komentar