Budi i ti promoter zdravlja

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u okviru kampanje Budi i ti promoter zdravlja, u Osnovnoj školi ’’Dragiša Mihailović’’ u organizaciji Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac održana je zdravstveno vaspitna i prenevtivna manifestacija kojoj je prethodila svečana konferencija u holu škole.

U prisustvu predstavnika Univerziteta, Šumadijskog upravnog okruga, grada, obrazovnih, zdravstvenih i sportskih institucija, na konfereciji je u ime grada govorio predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. On istakao da kampanja Instituta Budi i ti promoter zdravlja ukazuje na potrebu usvajanja aktivnijeg i zdravijeg načina života.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se u maju, simbolično u mesecu kada sve kreće i nadahnjuje za pokretanje intenzivnije fizičke aktivnosti, a biti fizički aktivan je preduslov za zdrav život. To zavisi isključivo od naše volje, motivacije, samodiscipline, kazao je Petrašinović. Neaktivan način života danas najviše pogađa najmlađe članove našeg društva, kazao je Petrašinović. Statistika kaže da je čak petoro od 20 mališana gojazno što poprima razmere epidemije. Upravo zbog toga su važne ovakve i slične manifestacije koje skreću pažnju javnosti da fizička aktuivnost predstavlja jednu od osnovnih determinanti očuvanja i unapređenja zdravlja dece školskog uzrasta.

Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac kao kreator u oblasti primene prevencije i koordinator zdravstveno vaspitnih aktivnosti na nivou Šumadijskog upravnog okruga analizirajući osnovne zdravstvene indikatore zaključio je da je neophodno intezivniji zdravstveno vaspitni rad u populaciji dece školskog uzrasta.

Tako smo tokom aprila organizovali Svetski dan zdravlja u O.Š. Mirko Jovanović, Dan planete Zemlje u saradnji sa O.Š. Jovan Popović, danas smo u O.Š. Dragiša Mihailović, a cilj nam je da obuhvatimo što veći broj dece u okviru ovog pilot projekta kako bismo ih motivisali da usvoje zdrave stilove života, kaže doc. dr Ivana Simić Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja. Ova manifestacije uključuje sve aktere u oblasti javnog zdravlja koje učestvuju u sprovođenju preventivnih aktvnosti. Institut za javno zdravlje predstavlja samo jedan segment na koji je neophodno nadovezati sve ostale karike, obrazovni sistem, sistem socijalne zaštite, nevladin sektor, sportske organizacije, jer samo tako možemo imati zdravu zajednicu.

Današnja manifestacija u kragujevačkoj osnovnoj školi sastoji se iz tri aspekta – obrazovno-edukativnog, zdravstveno-preventivnog i sportsko-rekreativnog, a uključeno je 15 gradskih institucija i organizacija u oblasti javnog zdravlja. Studenti Fakulteta medicinskih nauka održaće radionice učenicima, u dvorištu škole postavljeni su štandovi za promociju zdravih stilova života, u fiskulturnoj sali za učenike su organizovani pregledi specijalista, spinalnog ortopeda, pedijatra, stomatologa, a održane su i pokazne vežbe. Sa učenicima viših razreda futsaleri najtrofejnijeg kluba malog fudbala Ekonomac, odigrali su utakmicu na školskom terenu. Za učesnike su obezbeđene nagrade, a Institut za javno zdravlje je uručio zahvalnice partnerima u realizaciji manifestacije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar