Bez ekonomski snažne žene nema pomaka u društvu

U organizaciji udruženja „Putokaz“ i Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, u hotelu Kragujevac održan je okrugli sto na temu ”Ekonomsko osnaživanje žena i žensko preduzetništvo u Šumadijskom okrugu”. U ime Grada, učesnike je pozdravila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Grad Kragujevac prepoznaje ekonomsko osnaživanje žena kao izuzetno važnu temu, istakla je dr Damnjanović.

Mi smo jedna smo od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja je u skladu sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti konstituisala tela poput Saveta i Komisije za rodnu ravnopravnost. U sklopu svih zakonskih obaveza, ekonomsko osnaživanje žena je možda i najvažnija, jer bez ekonomski snažne i jake žene nema pomaka u društvu.

Organizacije civilnog sektora su značajan partner lokalnoj samoupravi, kazala je dr Damnjanović i podsetila da od njih potiču brojne inicijative koje su nam veoma bitne, jer je pred nama izrada novog Lokalnog akcionog plana. Važna nam je saradnja sa resornim ministarstvima, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, kao i sa organizacijama koje nas podržavaju i prepoznaju. Intencija naše lokalne samouprave je što čvršće povezivanje sa civilnim sektorom i pružanje podrške njegovim organizacijama, poručila je dr Damnjanović.

Kroz različite programe i saradnju sa ženskim organizacijama, mi već duži niz godina pružamo podršku ženama da se ekonomski osnaže, kazala je Nevena Marčeta, projektna koordinatorka u Agenciji Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. U saradnji sa udruženjem „Putokaz“ iz Kragujevca, okupili smo žene koje su korisnice Projekta „Ponovo snažna i važna“ i koje će predstaviti svoja iskustva sa obuka kroz koje su prošle. Neke od njih su se već zaposlile, a neke će dobiti sredstva za započinjanje sopstvenog biznisa. Mi želimo da kroz ovaj okrugli sto prikažemo pozitivne primere i osnažimo žene koje imaju preduzetnički duh i žele da se aktiviraju.

Mi nastojimo da zajedno doprinesemo unapređenju intersektorske saradnje između nadležnih republičkih institucija, lokalnih samouprava i civilnog sektora u cilju povećanja zapošljivosti žena, kazala je Snežana Milisavljević, predsednica udruženja „Putokaz“. Želimo da doprinesemo boljem informisanju žena, ali i unapređenju njihovih kompetencija, a krajnji cilj je razvoj ženskog preduzetništva, odnosno, uspostavljanje sistemske podrške za započinjanje, razvoj i rast ženskog preduzetništva i rast profitabilnosti preduzetnica.

Inače, u okviru projekta „Ponovo snažna i važna“, u Pešačkoj zoni postavljena je prodajna izložba rukotvorina koje su izradile članice ženskih udruženja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar