Besplatne radionice francuskog jezika za mališane u kragujevačkim vrtićima

Od 1. oktobra sa mališanima vrtića Kolibri i Čuperak PU Đurđevdan i Crvenkapa i Poletarac, PU Nada Naumović, studenti završnih godina FILUM-a, studijske grupe za francuski jezik i književnost radiće jednom nedeljno. Sporazum o saradnji, u prisustvu člana Gradskog veća za obrazovanje Dušana Aleksića i njegovih saradnika, potpisali su danas direktorke predškolskih ustanova Sanja Jakovljević i Milka Simić i dr Vladimir Polomac prodekan za nastavu Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Reč je o pilot projektu koji će se na inicijativu predškolskih ustanova sprovoditi naredna tri meseca.

Potpisivanjem ovog sporazuma mališani starije vrtićke grupe predškolskih ustanova čiji je osnivač grad, imaće priliku da uče francuski jezik besplatno. Sa njima će raditi studenti završnih godina studija za francuski jezik. Projekat se realizuje na inicijativu predškolskih ustanova a interes je obostrani, jer će za studente to biti stručna praksa a mališani će zavoleti jezik, naučiti neke reči na francuskom jeziku, saznati i naučiti o drugim narodima i kulturama kako bi sutra nastavili da uče, kaže Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Ovo je i svojevrsna promocija FILUM-a i francuskog jezika jer će možda baš ti mališani biti budući studenti lingvistike. Radi se o eksperimentalnom programu, a u planu je da, posle realizacije, pokrenemo i druge programe kako jezika sa studijskih programa FILUM-a tako i likovne umetnosti i sve u cilju unapređenja vaspitno – obrazovnog programa predškolskih ustanova čiji je osnivač grad i njihove saradnje sa drugim institucijama.

Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu predškolskih ustanova da studenti FILUM-a podučavaju mališane francuskom jeziku i kulturi i to u okviru realizacije stručne prakse. Siguran sam da će program biti realizovan na obostrano zadovoljstvo i dobrobit kako bismo već sledeće godine saradnju proširili i na druge vrtiće i veći broj jezika italijanski, španski, nemački, kaže dr Vladimir Polomac, prodekan za nastavu. Pored ostalog cilj programa je promovisanje interkulturalnosti ali i sticanje radnog iskustva naših studenata tokom studiranja, dodaje dr Polomac i ističe da je istovremeno i način da vratimo dug zajednici i učestvujemo u unapređenju vaspitno – obrazovnog procesa u predškolskim ustanovama.

Direktorka PU Nada Naumović, Milka Simić, kaže da se saradnja sa Univerzitetom ovim sporazumom produbljuje jer do sada smo imali studente muzičkih i likovnih umetnosti u okviru realizacije stručne prakse. Sporazum otvara i mogućnost da se ovaj pilot program kasnije primeni i na druge vrtiće, ali i novih projekata i aktivnosti.

Dobrobit od projekta će imati i mališani i studenti. Deca će na prilagođen način, kroz igru, glumu, imitaciju, pesmu, slušanje naučiti o kulturi francuskog naroda, jeziku i obeležjima. Od velike je važnosti da od ranog uzrasta, deca imaju mogućnost sticanja znanja o drugim kulturama a istovremeno se uče toleranciji prema drugačijem i novom, kazala je Sanja Jakovljević, direktorka PU Đurđevdan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar