Ana Miljanović : Situacija ozbiljna i preteća

Kragujevac :

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. dr Ana Miljanović, na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana ispred Instituta za javno zdravlje, ocenila je da je trenutna epidemiološka situacija na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga ozbiljna, i da je broj novozaraženih u poslednja 24 sata koji iznosi 878, najveći od početka pandemije.
U poslednja 24 sata na teritoriji Šumadijskog okruga registrujemo rekordan broj novoinficiranih od početka pandemije, tačnije 878 je novootkrivenih osoba, što je polovina od ukupnog broja testiranih. Najveći broj novoinficiranih je sa teritorije grada Kragujevca, 617, što je takođe polovina od ukupnog broja testiranih. Dominantan soj trenutno u populaciji je omikron soj. Bez obzira na ovoliki broj novoinficiranih ne treba stvarati paniku s obzirom na to da je reč o blažoj varijanti virusa u odnosu na prethodne varijante, i po simptomatologiji i po posledicama koje daje, ali naravno da i ovaj soj može da ostavi teške posledice kod starijih osoba, hroničnih pacijenata i kod nevakcinisanih osoba. Veliki je pritisak trenutno na primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno na kovid ambulante. Danas je otvorena još jedna kovid ambulanta u našem gradu, u Zdravstvenoj ambulanti broj 1, pored Respiratornog centra – kaže dr Miljanović.
Iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac upućuju apel da je vakcinacija ključna zdravstvena usluga u borbi protiv korona virusa. Ona ne štiti od zaraze ali štiti od teških formi bolesti , a sa adekvatnim obuhvatom vakcinacije sprečićemo pojavu novih sojeva virusa.
Kada je reč o obuhvatu imunizacije na teritoriji Šumadijskog okruga, 44,5% je vakcinisanih prvom dozom vakcine. Trećom dozom je vakcinisano oko 25%.
Institut za javno zdravlje Kragujevac, tačnije Centar za kontrolu i prevenciju bolesti svakodnevno sprovodi zdravstveni nadzor nad osobama koje su pozitivne na korona virus i nad njihovim kontaktima. Na poslednjoj sednici Republičkog kriznog štaba došlo je do izmena u dužini trajanja izolacije za osobe koje su pozitivne i za njihove kontakte. Za kontakte važi period izolacije od 5 dana, šestog dana izlaze iz izolacije uz obavezu nošenja maske u bilo kakvom kontaktu sa ljudima. Što se tiče zaraženih, izolacija traje 7 dana, osmog dana se javljaju izabranom lekaru koji će na osnovu kliničke slike dati mišljenje o produžetku izolacije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar