Amerikanci bacili atomsku bombu na grad Hirošimu u Japanu

U Cetinju je 1796 godine Skupština crnogorskih starešina izglasala „Stegu“, prvi pisani zakonski akt u Crnoj Gori kojim je izražen opštecrnogorski karakter oslobodilačke borbe protiv Turaka. Uskoro je formiran i centralni organ vlasti – Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog i izglasan prvi crnogorski zakon koji je, zajedno sa „Stegom“, činio političku platformu za stvaranje crnogorske države.

Dositej Obradović je 1807 godine u Prvom srpskom ustanku iz Zemuna došao u Beograd posle putovanja u Beč, Pariz, London i Rusiju. Mnogo Beograđana sišlo je na pristanište, a gradski topovi objavili su dolazak Dositeja, koji je ubrzo otpočeo veliki prosvetiteljski posao u oslobođenoj Srbiji.

U zatvoru „Auburn“ u Njujorku 1890 godine, izvršeno je prvo pogubljenje na električnoj stolici. Pogubljen je William Kemmler, koji je osuđen za ubistvo svoje ljubavnice Matilde Ziegler. Pogubljenje električnom strujom kao oblik pogubljenja ideja je stomatologa Dr Alberta Southwicka iz 1881. godine, a prvu električnu stolicu konstruisao je električar zatvora „Auburn“, Edwin R. Davis.

Rudari Senjskog okruga organizovali su 1903 godine štrajk rudara u Srbiji. U znak sećanja na taj dan, danas je Dan rudara Srbije.

Nad pučinom Pacifika 1945 godine letele su tri američke tvrđave tipa B-29. Cilj leta bio je japanska pomorska baza Hirošima. Sa bombarderom „Strejt Fles“ prvi je na Hirošimu stigao major Klod Izerli. Za njim je doleteo pukovnik Tibets na bombarderu „Enoca Gej“ koji je montirao upaljač na atomsku bombu. Bomba je bačena u 8 časova i 16 minuta. Grad je bio potpuno razoren, stradale su desetine hiljada ljudi, a od posledica atomskog zračenja ljudi su umirali od leukemije i na potomstvu ozračenih roditelja došlo je do genetskih patoloških promena. Tri dana kasnije, druga američka atomska bomba bačena je na grad Nagasaki.

Post Author: Milan

Ostavi komentar