Ambasador Nemačke Tomas Šib posetio Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić organizovao je prijem za ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomasa Šiba. U razgovoru je ocenjeno da postoji stalni napredak u odnosima ambasade Nemačke i grada Kragujevca, zahvaljujući najpre intenzivnoj i sveobuhvatnoj saradnji koju Kragujevac ima sa Ingolštatom još od 2003. godine, ali i sve većem prilivu nemačkih investitora.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo saradnjom na svim nivoima između grada Kragujevca i Nemačke, posebno grada Ingolštata, ali i odnosom  grada prema investitorima. U Šumadiji posluje nekoliko nemačkih kompanija, jedna od njih je Simens. Projekat Majnd park je uspešno pokrenut i nadam se da će biti još investicija. Veoma mi je drago da postoji interesovanje nemačke privrede. Imamo i veliki broj projekata u okviru razvojne pomoći, a planiramo da proširimo i saradnju u oblasti zaštite životne sredine, kulture i obrazovanja, rekao je ambasador Nemačke Tomas Šib.

Saradnja sa Nemačkom je ključna. Nemačka je naš strateški partner u Evropi. Svaka njihova investicija zaista ima veliki uticaj na našu privredu, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i dodao da očekuje još bolju i sadržajniju saradnju na svim poljima, nakon pandemije koja je pogodila ceo svet.

Tokom razgovora izraženo je i obostrano zadovoljstvo zbog ohrabrujućih podataka u pogledu epidemiološke situacije u obe zemlje, kao i to da korona kriza nije imala drastičan uticaj na kragujevačku privredu.

Gradonačelnik se zahvalio na podršci koju Nemačka kontinuirano pruža gradu Kragujevcu, kroz brojne donacije i projekte. Nedavno je, sredstvima nemačkog GIZ – a, obnovljeno 15 kupola na objektu muzeja „21.oktobar“, a odobrena su i sredstva u iznosu od 35.000 evra za donaciju gradu Kragujevcu za kupovinu PCR (Pi-Si-Ar) aparata. Predviđeno je da aparat bude ustupljen Institutu za javno zdravlje Kragujevac radi efikasnijeg sprovođenja testiranja građana u Šumadijskom okrug u uslovima pandemije korona virusa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar