Ambasador Finske NJ.E. Kimo Lahdevirt u poseti Kragujevcu

Novoimenovani ambasador Finske u Republici Srbiji NJ.E. Kimo Lahdevirt posetio je danas Kragujevac i tom prilikom razgovarao sa predsednikom Skupštine grada Miroslavom Petrašinovićem o mogućnostima dalje ekonomske saradnje a posebno u oblasti poboljšanja kvaliteta vazduha. U pratnji ambasadora bili su ekonomski savetnik ambasade Igor Madžarević i predstavnik finske kompanije Viasala Nikola Vučković.

Intenzivnu saradnju ambasade Finske i grada Kragujevca obeležili smo 2017. godine kada su moje kolege povodom stogodišnjice nezavisnosti naše države zasadile drvo jasena i donirale knjige, a danas sam ovde prvi put kako bi razgovarali o poboljšanju kvaliteta vazduha kazao je Lahdevirt. Preduslov za rešavanje ovog problema je ugradnja sistema praćenja zagađenja a za unapređenje kvaliteta vazduha potrebano je vreme, posvećenost i novac. Kragujevac je jedan od gradova u Srbiji u kome zajedno sa nordijskim zemljama planiramo da organizujemo konferenciju o cirkularnoj ekonomiji, a s obzirom na to da želimo da intenziviramo ekonomsku saradnju posetićemo i Regionalnu privrednu komoru, kazao je ambasador Lahdevirt.

Ovo je prva poseta novoimenovanog ambasadora Finske Kragujevcu sa kojim smo razgovarali o potencijalima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, a za koju se od početka mandata zalaže gradonačelnik Dašić, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Zamena grejnih kotlova sa uglja na gas u gradskoj toplani i skupštinska odluka kojom smo način pripreme hrane u centralnom gradskom jezgru, ekstra i prvoj zoni uredili tako da se koristi plin ili električna energija, bile su posebno interesantne našim partnerima.

Preko svojih uspešnih kompanija čiji se merni instrumenti nalaze i u svemirskim letelicama predstavljena su nam softverska rešenja kojim se identifikuju izvori zagađenosti vazduha, koliko bi ono mogla da traje i šta utiče na zagađenost. Uvidevši da je grad Kragujevac ozbiljan u nameri da se bavi očuvanjem i zaštitom životne sredine ponudili su nam poslovnu saradnju, a na nama je da procenimo da li imamo mogućnosti, kazao je Petrašinović.

Današnjem sastanku u zgradi Gradske uprave, prisustvovali su i članovi Gradskog veća za zaštitu životne sredine i privredu Stefan Nikezić i Radomir Erić i pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar