Ambasador Austrije posetio Kragujevac

Ambasador Austrije u Srbiji, Nikolaus Literoti, bio je juče gost Kragujevca, a na prijemu kod gradonačelnika Nikole Dašića, bilo je reči o dobrim bilateralnim odnosima dve zemlje, izuzetno razvijenoj ekonomskoj saradnji, kao i saradnji u oblasti kulture, koja je nedavno započeta.
Gradonačelnik se zahvalio njegovoj ekselenciji na poseti i podsetio da je grad ostvario odličan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni upravo sa Austrijom.
– Od izuzetnog je značaja ostvarena trgovinska razmena sa Austrijom. Za prvih osam meseci ove godine privreda grada je ostvarila izvoz u Austriju u iznosu od 13 miliona evra, dok je u istom periodu ostvaren uvoz iz Austrije u iznosu od oko 6,5 miliona evra, kazao je Dašić. – Кragujevac je interesantno mesto za investiranje, imamo pogodnu investicionu klimu i trudićemo se da stvorimo znatno bolje uslove kako bismo bili prepoznati na svetskom tržištu.
Ambasador je izrazio veliko zadovoljstvo prvom posetom gradu Кragujevcu za koji kaže da je izuzetno značajan u istoriji Srbije.
– Imao sam veoma dobar sastanak sa novim gradonačelnikom Кragujevca Nikolom Dašićem, razgovarali smo o ekonomskoj saradnji koju Austrija ima sa vašom zemljom i ovim delom Srbije. Austrija je drugi najveći investitor u Srbiji, sa više od 400 austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji i obezbeđuju posao za oko 21.000 ljudi. Austrijski investitori su veoma zadovoljni uslovima koje imaju u vašoj zemlji, i verujem da će se taj trend nastaviti – dodao je Literoti.
Ambasador i predstavnici Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, posetili su i Univerzitet u Кragujevcu, a potom i Centar za bioinženjering na Fakultetu inženjerskih nauka gde su se upoznali sa timom inovatora koji su osmislili i rade na izradi 3D štampanog medicinskog respiratora, rešenja koje će se dalje razvijati zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Austrije u Srbiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar