Adolf Hitler i Eva Braun izvršili samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu

Rimski car Konstantin I Veliki izdao je 313 godine Milanski edikt kojim je legalizovano hrišćanstvo u Rimskom carstvu.

Američki vojskovođa George Washington položio je 1789 godine zakletvu i tako postao prvi predsednik SAD, nove države na severnoameričkom kontinentu.

SAD su 1803 godine od Napoleona Bonaparte, za 15 miliona dolara kupile Luizijanu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav američke države kao njena 18. članica.

Havaji su 1900 godine postali sastavni deo SAD.

U Parizu je 1915 godine osnovan Jugoslovenski odbor, organizacija srpskih, hrvatskih i slovenačkih političkih emigranata iz Austro-Ugarske koja je u vreme Prvog svetskog rata vodila akcije za oslobadjanje južnoslovenskih zemalja od Austro-Ugarske i za njihovo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom.

Nezavisna Država Hrvatska donela je1991 godine zakon o rasnoj pripadnosti na osnovu kojeg su počeli progoni Srba, Jevreja i Roma.

Adolf Hitler (njem. Adolf Hitler) i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su 1945 godine samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Sovjetske trupe ušle su u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije, dok su savezničke trupe osvojile Minhen, a francuske ušle u Austriju.

U Beogradu je 1953 godine za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi takav muzej u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

Padom Sajgona 1945 godine (Ho Ši Min), u koji su ušle snage Severnog Vijetnama, okončan je vijetnamski rat.
U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogođene su 1999 godine zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije u užem centru Beograda.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar