8. Internacionalni festival Convivium Musicum od 20. do 23. septembra

Od 20. do 23. septembra u Kragujevcu održaće se koncerti 8. Internacionalnog festivala kamerne muzike Convivium Musicum. Tokom četiri festivalske večeri u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupaće šest izvođača iz Potrugalije, Litvanije i Srbije. Na konferenciji za medije najavljen je program ovogodišnjeg festivala.

Convivium Musicum je jedan od novijih festivala koji upotpunio muzičku scenu grada Kragujevca i koji učešćem predstavnika i zapadne i istočne škole i skandinavskih zemalja čuva svoj međunarodni karakter. To je veoma važno jer je Grad Kragujevac okarakterisan kao grad alternativnih muzičkih izraza od strane Zavoda za kulturni razvitak, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. On je podsetio da festival pruža mogućnost učenicima Srednje muzičke škole ’’dr Miloje Milojević’’, druge po veličini i broju učenika u Srbiji i studentima Filološko – umetničkog fakulteta da prate savremene tendencije i kretanja na međunarodnoj muzičkoj sceni. Mislim da je ovo festival koji može da zadovolji potrebe publike, ima kapacitet da se razvija i zato organizatori imaju podršku grada Kragujevca. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je festival Convivium Musicum proglašen manifestacijom od značaja za grad Kragujevac, koji svojim ugledom i statusom na najbolji mogući način afirmiše Kragujevac, istakao je Bjeletić, član Gradskog veća.

Program koji će biti predstavljem kragujevačkoj publici biran je pažljivo i u skladu sa već tradicionalnim ciljevima i standardima manifestacije. Festival će ove godine otvoriti i zatvoriti festivalski ansambli, karakteristični za naš festival, kaže Jovana Radovanović, predsednica Udruženja građana Convivium Musicum. Šest izvođača, iz Portugalije, Litvanije i Srbije prvi put će nastupati zajedno u formama kvarteta, kvinteta i seksteta predstaviće publici vrhunska dela kamerne muzike. Drugog dana festivala premijerno će nastupiti Kelnski gitarski kvartet koji čine umetnici iz Izraela, Nemačke, Portugalije i Grčke. Jedan od ciljeva manifestacije je predstavljanje i promovisanje domaćih umetnika i kamernih ansambala pa će jedno veče festivala biti posvećeno višestruko nagrađivanom Beogradskom triu.

Zahvaljujući podršci grada Kragujevca uspeli smo i ove godine da organizujemo festival i ugostimo muzičare iz gotovo čitavog sveta, kaže Stefan Adamović, zamenik predsednika Organizacionog odbora. I prošle godine smo uspeli da održimo kontinuitet u realizovanju festivala kada je bila slična epidemiološka situacija, i ove godine ćemo očuvati tradiciju i pred nama su od 20. do 23. septembra četiri večeri kvalitetne muzike koju kragujevčka publika zaslužuje i u ovim vremenima.

Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar