Vaterpolisti Radničkog direktno u Ligi šampiona!

Aktuelni šampion Srbije, Vaterpolo klub Radnički iz Kragujevca igraće ove godine u grupnoj fazi Lige šampiona, što je sjajna vest za srpski vaterpolo, koji će na taj način imati dva predstavnika u najelitnijem klupskom takmičenju.
Prvak Srbije do sada je za mesto u Ligi šampiona morao da se bori kroz kvalifikacije, ali je dogovorom Vaterpolo saveza Srbije i Evropske federacije LEN odlučeno da najbolji tim naše zemlje dobije takozvani wild card. Iz Vaterpolo saveza Srbije poručuju da je ovakva odluka rezultat dva važna momenta.
– Pre svega presudan je kvalitet Radničkog kao organizacije koja iz godine u godinu sistemski napreduje, kako jačanjem samog kluba, tako i rezultatima. Drugi faktor je ogroman napor čelnika VS Srbije koji su za cilj imali upravo da Srbija ima dva kluba u polufinalnoj grupi Lige šampiona. Na kraju, u LEN su prepoznali opravdanost ovakve ideje i dali zeleno svetlo Radničkom. To je ogroman dobitak za srpski klupski vaterpolo – navode u VSS.
Kragujevčani su fantastične partije u protekloj sezoni krunisali naslovom prvaka Srbije i titulom šampiona Regionalne lige, postavši prvi srpski tim koji je pokorio Jadran. Sjajni su bili i u evropskim takmičenjima. Zaustavljeni su u finalnom meču nikad težih kvalifikacija za Ligu šampiona, iz kojih su za razliku od ostalih sezona prošla samo dva kluba, i to od strane Breše, kasnijeg polufinaliste i italijanskog šampiona. Odlično su igrali i u Kupu Evrope, gde ih je zaustavio Solnok, potonji osvajač tog takmičenja i šampion Mađarske.
– Vaterpolo savez Srbije napravio je fantastičnu stvar za srpski vaterpolo da šampion države igra direktno u Ligi šampiona, što je veoma značajno i za ubuduće. Od osnivanja nam je bio cilj da se nadmećemo sa najjačima u Ligi šampiona i to je veoma značajno za naš klub, grad i zemlju. Sada kada smo stigli tu, želimo da zauvek i ostanemo. Liga šampiona je prestižno i veoma zahtevno takmičenje u svakom pogledu, ali mi smo spremni da se izborimo sa svim izazovima i trudićemo se da opravdamo ukazano poverenje i da u najboljem svetlu predstavimo sebe, Kragujevac i srpski vaterpolo – rekao je Jugoslav Vasović, direktor VK Radnički.
Radnički će tako biti jedan od 12 timova koji će igrati direktno u grupnoj fazi Lige šampiona, zajedno sa još četiri ekipe koje se za to izbore kroz kvalifikacije. Timovi će biti raspoređeni u dve grupe od po osam klubova, a posle 14 kola po četiri najbolje ekipe izboriće učešće na F8 turniru u Beogradu, od 30. juna do 2. jula. Grupna faza startuje 26. oktobra.
Podsetimo, srpski vicešampion, Novi Beograd, bio je ove godine domaćin završnog turnira Lige šampiona, a to će biti i u naredne dve sezone, čime je stekao mesto na smotri najboljih klubova Evrope.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar