Šumadinci pamte, pa vrate: Radnički servirao slatku osvetu „crveno-belima“

Pravu odbojkašku poslasticu priredili su odbojkaši Radničkog i Crvene zvezde kragujevačkoj publici večeras u SBB hali Jezero, u zaostaloj utakmici 14. kola BPŠ Superlige Srbije. Posle velike borbe i brojnih rezultatskih turbulencija, naročito u četvrtom setu, pobedi su se radovali Kragujevčani, koji su savladali svog velikog rivala sa 3:1, po setovima 20:25, 25:17, 25:20 i 25:23.

Dugo su Šumadinci čekali priliku da se revanširaju beogradskim „crveno-belima“ za poraz u prvom međusobnom odmeravanju snaga ove sezone, kada su na parketu USC Voždovac poraženi sa maksimalnih 3:0 u setovima. Nošeni podrškom oko 500 svojih pristalica sa tribina SBB hale Jezero izabranici trenera Alekse Brđovića su posle ne baš sjajnog početka utakmice i izgubljenog uvodnog seta uspeli da se trgnu u nastavku meča i borbenom i odgovornom igrom došli su do veoma bitne pobede, koja im je omogućila da se učvrste u samom vrhu superligaške tabele.

„Crveno-beli“ su se bolje snašli na samom startu uvodnog seta i već u ranoj fazi su stekli vođstvo od tri poena razlike. Radnički je na trenutak uspeo da uhvati rezultatski priključak, prišavši na samo poen zaostatka (8:7), ali je usledio novi nalet Beograđana, koji ubrzo dupliraju vođstvo sa samog početka seta (14:8). Menjao je Brđović igrače, pokušavao da pronađe idealnu postavu koja bi odgovorila raspoloženim gostima, ali mu to nikako nije polazilo za rukom, sve dok na liniju servisa nije stao Vuk Ivanković, koji je sa dva vezana asa poremetio do tog momenta prilično siguran prijem beogradskog tima, omogućivši Šumadincima da priđu na tri poena zaostatka (17:14). Kratko je trajalo ovo rezultatsko buđenje Kragujevčana, s obzirom da su gosti ubrzo vratili maksimalnih šest poena prednosti (22:16), što im je omogućilo da manje-više rutinski privedu ovu deonicu željenom kraju  – 25:20.

Sa daleko boljom energijom su odbojkaši Radničkog započeli drugi set, ali su gosti uspešno odolevali i održavali rezultatski priključak sve do rezultata 8:7, kada Šumadinci na servis Nikole Petrovića prave seriju od šest uzastopnih poena za prvo osetnije vođstvo u ovom periodu utakmice (14:7). Vidno uzdrmani „crveno-beli“ pokušali su da odgovore, smanjili su na 14:9, ali je Radnički vrlo brzo ponovo bio na maksimalnih „plus 7“ (17:10). Svi potonji pokušaji odbojkaša Crvene zvezde da unesu neku veću neizvesnost u pogledu ishoda ovog seta bili su uzaludni. Kragujevčani su bez većih problema dobili ovu deonicu rezultatom 25:17 za izjednačenje u setovima – 1:1.

Sjajni Nikola Petrović je svojim nezgodnim servisima nastavio da zadaje probleme prijemu „crveno-belih“ i na početku trećeg seta, omogućivši domaćinu startno vođstvo od 3:0. Gosti su za trenutak uspeli da istope zaostatak (6:6), ali su se Šumadinci do sredine seta odlepili na osetnih „plus 4“ (12:8). Pokušavali su Beograđani u nastavku seta ponovo da uhvate rezultatski priključak, ali ih je u tome sprečavao kapiten Radničkog Aleksandar Blagojević, čiji su siloviti smečevi uspešno zaobilazili blok „crveno-belih“. Izbili su domaći u jednom momentu i na „plus 5“ (18:13), da bi potom gosti smanjili na tri poena razlike (21:18), što se ispostavilo nedovoljnim da ugroze prednost Kragujevčana, koji su sačuvali pribranost u finišu seta i još jednim poenom kapitena Blagojevića, sedmim u ovom setu, dobili su ovu deonicu rezultatom 25:20.

Odlučni u nameri da svom protivniku zadaju završni udarac, Kragujevčani su silovito otvorili četvrti set i stekli prednost od tri poena, koju su uspešno održavali sve do sredine ovog perioda igre, kada „crveno-beli“ prilaze na samo poen zaostatka (13:12), što je bio prvi u seriji rezultatskih obrta u ovoj deonici (15:14). Činilo se u tim momentima da odbojkaši Radničkog polako posustaju i da gube bitku sa preporođenim rivalom, koji je u jednom momentu izbio na „plus 4“ (19:15). Međutim, tada su izabranici trenera Alekse Brđovića ponovo pokazali snagu karaktera, zbili su redove i nošeni podrškom svojih pristalica sa tribina SBB Jezera uspeli su da režiraju veličanstveni preokret (21:20). Nije ni tu bio kraj rezultatskim turbulencijama u ovom setu, s obzirom da su gosti na trenutak uspeli da povrate vođstvo (23:22), ali je završnu reč ipak imao domaćin, koji je najpre preokrenuo na 24:23, da bi blokom Vuka Ivankovića uspešno realizovao prvu meč loptu za konačnih 25:23 i pobedu od 3:1 u setovima.

Upravo je Vuk Ivanković, uz kapitena Aleksandra Blagojevića, predvodio Kragujevčane do večerašnjeg trijumfa nad „crveno-belima“ . Nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije nanizao je 20 poena, dok Blagojević upisao poen više – 21. Sjajnu rolu odigrao je i Jovan Vukmirović, koji je sa 12 osvojenih poena predstavljao „iks faktor“ u ekipi trenera Alekse Brđovića na večerašnjoj utakmici, a standardno dobru partiju pružio je Nikola Goić sa 10 osvojenih poena.

Stefan Skakić bio je najzapaženiji u gostujućem sastavu sa 14 osvojenih poena, dok su Aleksandar Okolić i Milan Pepić dodali po 11.

Radnički je večerašnjim trijumfom skočio na treće mesto prvenstvene tabele sa skorom 13-6 i 41 osvojenim bodom.

Priliku da nastave niz odličnih rezultata i dopišu još jednu pobedu na svoj superligaški konto Kragujevčani će imati u subotu na gostovanju devetoplasiranom Takovu u Gornjem Milanovcu.

RADNIČKI  – CRVENA ZVEZDA 3:1 (20:25, 25:17, 25:20, 25:23)

KRAGUJEVAC
Dvorana:
SBB hala Jezero.
Gledalaca: 500.
Sudije: D. Zelenović, P. Spasić.
Trajanje meča: 94 minuta.

RADNIČKI: Ivanković 20 (4 blk, 3 asa), Goić 10 (2 blk), Vukmirović 12 (4 blk, 1 as), Petrović 4 (2 asa, 1 blk), Milutinović 6 (1 blk), Ristić 1 (1 blk), Stašević (libero 2), Blagojević 21 (2 asa, 1 blk), Matić, Boharev 1. Nisu igrali: Pantović (libero 1), Medan, Radević i Stanojević. Trener: Aleksa Brđović.

CRVENA ZVEZDA: Okolić 11 (4 blk, 1 as), Kljajić, Stanković 5 ( 1 blk), Jović (libero 1), Pepić 11 (1 blk), Koprivica 4, Marinović 8 (2 blk, 1 as), Nikolić 8 (1 as), Angulo, Skakić 14, Polomac 2 (1 blk). Nisu igrali: Ristić (libero 1), Ranković i Popović. Trener: Nikola Matijašević.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar