Subotičankama pripao derbi začelja

Duel dve najslabije plasirane ekipe u Prvoj ligi Srbije za košarkašice, subotičkog Spartaka i kragujevačkog Radničkog, pripao je Subotičankama, koje su na parketu hale Dudova šuma slavile rezultatom 100:84 (24:23, 28:12, 32:16, 16:33). Kragujevčanke su se ovim porazom, petnaestim u sezoni, dodatno primakle selidbi u niži rang takmičenja, dok su na drugoj strani Subotičanke večerašnjom pobedom popravile svoje izglede u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

Nadale su se košarkašice Radničkog da će na severu Bačke doći do dugo čekanog prvenca u ovoj sezoni, koji bi im makar za nijansu povećao prilično mršave šanse za opstanak u prvoligaškoj konkurenciji, ali su umesto toga doživele još jedno u nizu razočarenja. Dobro su se učenice trenera Saša Milojevića držale sve do sredine druge deonice, kada su upale u napadački kanal iz koga su uspele da izađu tek u zadnjoj četvrtini, kada je pitanje pobednika već bilo rešeno.

Mada su Subotičanke utakmicu otvorile serijom 6:0, Kragujevčanke su na krilima doskorašnje juniorske reprezentativke Srbije Mare Nikolić, koja je u vrlo kratkom vremenskom intervalu isporučila deset poena, preuzele rezultatski primat (15:13), ali ne zadugo. Amerikanka Rogan se u sadejstvu sa svojom zemljakinjom Džurni Prezident i raspoloženom Marijanom Zukanović postarala da subotičke „golubice“ završetak prvog kvartala dočekaju sa minimalnom prednošću (24:23).

Dve trojke Amerikanke Džurni donose Subotičankama maksimalnih „plus sedam“ početkom naredne deonice (34:27), ali su i „crvene dame“ imale svog džokera u rukavu, u vidu mlade reprezentativke Srbije Andrijane Vuković, koja je sa šest vezanih problema vratila razliku s početka ovog perioda igre (34:33). Od tog momenta kreće totalni sunovrat kragujevačkog tima, koji je do isteka ove deonice postigao samo dva poena, omogućivši tako Subotičankama da na poluvreme odu sa dvocifrenom prednošću (52:35).

Agonija ekipe iz šumadijske prestonice nastavljena je tokom treće deonice, u kojoj su subotičke „golubice“ duplirale prednost stečenu u finišu prethodnog perioda igre, čime su praktično utabale put ka trećem trijumfu u sezoni (84:51). Tek u poslednjoj deonici Kragujevčanke uspevaju da se probude iz napadačke kome, samo kako bi ublažile još jedan ubedljiv poraz.

Košarkašice Radničkog jednostavno nisu imale pravo rešenje za američki trio u redovima subotičkog tima, na čelu sa najkorisnijom igračicom utakmice Dajišom Rogan, koja je meč okončala sa 22 poena, 7 asistencija, 4 skoka i 6 ukradenih lopti. Njena zemljakinja Donasja Skot zabeležila je dabl-dabl učinak, postigavši 19 poena, uz 12 skokova, dok je treća Amerikanka u taboru popularnih „golubica“ Džurni Prezident ubacila 17 poena. Dvocifrene u pobedničkom sastavu bile su još i Marijana Zukanović sa 16 i Nevena Krstajić sa 11 postignutih poena.

Na drugoj strani, Andrijana Vuković je pružila jednu od najboljih partija ove sezone, pošto je za 38 minuta igre ubacila čak 35 poena. Zapažena je bila i Mara Nikolić sa 21 postignutim poenom, dok je Jovana Miletić dodala 15.

Nakon večerašnjeg poraza u Subotici šanse košarkašica Radničkog da opstanu u najvišem rangu takmičenja mere se promilima.

Novi takmičarski izazov ekipu trenera Saše Milojevića očekuje već u sredu, 1. februara, kada će na svom parketu ugostiti ekipu Novosadske ŽKA, koja ih je ubedljivo porazila u prvom međusobnom susretu ove sezone (115:64).

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar